Riskli yapıların güçlendirilmesi için nelere dikkat edilmeli?
DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılında, depreme karşı konutlarını güçlendirmek isteyenlere yönelik önemli bilgiler paylaştı.
DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, Kahramanmaraş merkezli
depremlerin birinci yılında, depreme karşı konutlarını güçlendirmek
isteyenlere yönelik önemli bilgiler paylaştı. Kahramanmaraş
merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 ili etkileyen
depremlerin ardından bir yıl geçti.
Depremde ağır hasar alan yapılar yıkılırken, hafif hasar gören
veya riskli olan bazı binaların sahipleri güçlendirme yolunu tercih
ediyor. Güçlendirme işlemi, kentsel dönüşüme göre daha ekonomik ve
hızlı bir şekilde bilimsel yöntemlerle gerçekleştiriliyor.
Uzmanlar, ülke genelindeki 6,5-7 milyon riskli konuttan 5
milyonunun güçlendirme ile kurtarılabileceğini belirtiyor.
Türkkan, binaların yıkılmasının kaçınılmaz olmadığını vurgulayarak, doğru zemin, malzeme ve sistem bir araya geldiğinde çökme olmayacağını ifade etti. Güçlendirme çağrısında bulunan Türkkan, süreçlerin hızlandırılması ve destek sağlanmasının önemine dikkat çekti.
Karot almak binaya zarar verir mi?
Güçlendirme sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birinin "karot almanın binaya zarar vermeyeceği" olduğunu vurgulayan Türkkan, güçlendirme işlemlerinin yapı analizi ve detaylı çalışmalar sonucunda bilimsel metotlarla gerçekleştirildiğini belirtti.
Türkkan, güçlendirme projelerinin hazırlanması aşamasında yapıların mevcut durumunun doğru bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini söyleyerek, uzman ekiplerle yapılan doğru teşhisin güvenilir güçlendirme çözümleri getireceğini ifade etti.
Çıkarcılara fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan Türkkan, güçlendirme alanında çalışacak kişilerin uzman ve yetkin mühendisler olmasına özellikle dikkat çekti. Ayrıca, kalabalık yapılarda kat maliklerinin anlaşmasının ve ortak karar almasının hızlı bir süreç için önemli olduğunu belirtti.
Türkkan, güçlendirme projelerinin ekonomik olmasının öngörüldüğünü, ancak maliyetin yıkıp yeniden yapmanın yüzde 40'ını geçtiğinde bu yöntemin tercih edilebileceğini ifade etti. Her yapı için uygun güçlendirme yöntemlerinin bulunduğunu ancak etkin ve ekonomik olmayabileceğini belirten Türkkan, doğru yöntemin tespiti için yapı analizinin büyük rol oynadığını vurguladı.
Son olarak, güçlendirme çalışmalarının her yapı için farklılık gösterebileceğini, doğru teşhis ve analiz yapılmadan önce kesin hüküm verilmemesi gerektiğini belirten Türkkan, yetkin mühendislik ofisleri ile çalışmanın en uygun güçlendirme uygulamasını sağlayacağını ifade etti.