Restoran-Kafelerin, Servis, Kuver Gibi Ücretleri Alması Yasal Mı?
Ülke genelinde yaşanan pahalılık ile birlikte, özellikle yeme, içme sektöründeki yüksek fiyatlar gündem konusu olurken, işletmelerin bir de üstüne servis hizmeti adı altında talep edilen tutarlar büyük tartışma konusu oldu. Bu konu ile ilgili detaylar ise işte sizlerle...
Restoran veya kafelerde fiyat listesinde gösterilen fiyatların
dışında servis, kurye gibi ücretleri alması kamuoyunun gündeminde
büyük yer almaya devam ederken, “servis ücretinin yasal mı?
Restoranların müşterilerden servis ücreti alabilir mi? Soruları en
çok araştırılan konular arasında yer aldı. Bu soruların yanıtları
ve daha fazlasını haberimizin devamında bulabilirsiniz...
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Açıklama Yaptı!
Kamuoyunun gündeminde yer alan, yeme, içme hizmeti sunan
işletmelerin, vatandaşlardan talep ettiği servis ücretiyle ilgili
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç şu bilgileri
aktardı;
Ergün Kılıç, restoranların, kafelerin belli bir adabı ve kuralı olduğuna dile getirdiği konuşmasında, söz kural içerisinde de servis hizmeti olduğuna dikkat çekti. “Tüketiciler masayı kendi kurup, kendi mi kaldıracak? Ortaya çıkan bu tablo tüketicilerin örgütsüzlüğünden kaynaklı” diyen Kılıç, “Tüketiciler bu duruma itiraz etmedikleri süre boyunca bunlar alışkanlık haline gelecek. Tüketiciden hangi ücretlerin alınacağı hangi ücretlerin alınamayacağı etiket yönetmeliğinde zaten mevcut. Piyasada ciddi anlamda bir denetimsizlik var.” Dedi.
Servis Ücreti Yasal Mı?
Tüketici Kanunu 54. Maddeye göre satışa sunulan ürün veya hizmetlerin birim fiyatları Türk Lirası olarak ve tüm vergiler dahil tüketiciye bildirilmesi ayrıca, fiyat listeleri ve içindeki tüm ücretler mekanın dışında görülmesi gerekmektedir. Onayınız ve bilginiz dışında masaya getirilen servis bedeli, kuver ikramları altındaki ücretler kanuna aykırıdır. Bu neden dolayı, size bildirilmeyen servis ya da komi ücretini ödemek zorunda değilsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir ve aynı zamanda da, ilgili zabıta müdürlüğü ya da Ticaret İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunabilirsiniz.
İlgili makamlara yapılan şikayetler doğrultusunda, her bir bu usulsüz işlem için 2 bin 172 lira para cezası uygulanır. İşletme, kuver bedeli yahut servis bedeli almakta ısrar etmesi durumunda ise hakem heyetlerine internet üzerinden başvurulup, hesap fişinin de fotokopisi eklenerek, alınan bedelin iadesinin talep edebilir.