Haber

Piyasada Sahte Dolar Endişesi! Bu Banknota Dikkat! Peki Sahte Dolar Nasıl Anlaşılır?

Piyasada sahte dolar krizi yaşanıyor. Sahte dolarları bir bankanın para sayma makinesi bile ayırt edemedi. Paranın sahte olduğu anlaşılınca ise kırımızı alarma geçildi. Konuşulan tutar yaklaşık 600 milyon dolar olduğu söyleniyor.

Kapalıçarşı'da esnaf ve döviz büroları, sahte dolar sorunuyla baş etmeye çalışıyor. Özellikle 50 dolarlık banknotlarda yaşanan sorunlar, vatandaşları mağdur ediyor. 100 dolarlık banknotlarda ise renk detayının önemi vurgulanıyor. Uzmanlar, sahte paraları tespit etmenin oldukça zorlaştığını belirtiyor. Özellikle İstanbul Kapalıçarşı esnafının durumu bir hayli zor. Bursa'da ise esnaf, sahte dolar sorununa kendi çözümlerini üretiyor.

600 Milyon Dolar

Piyasaya sürüldüğü düşünülen 600 milyon dolarlık sahte paraları ATM'ler ve para sayma makinelerinin bile ayırt edemiyor. Bu sahte banknotlar nedeniyle, birçok ilde 50 ve 100 dolarlık banknotların alımı durdurulurken Bursa'da esnaf, kendi yöntemleriyle döviz alım satımına devam ediyor.

600 milyon dolarlık sahte paranın kalpazanlarca Balkanlar ve Orta Doğu, İran üzerinden Türkiye'ye sokulup piyasaya sürüldüğü söyleniyor. Ekol TV'de yer alan habere göre ise bazı döviz bürolarının bu sahte dolarlarla dolandırılması üzerine döviz büroları adeta kırmızı alarm verdiği bunun üzerine tedbir amaçlı 50 dolarların kabul edilmemesi durumu başladığı bilgisi yer alıyor.

100 Dolarlarda Renge Dikkat!

Kapalıçarşı'da vatandaşlar bugün 50 dolarlarını bozdurulmadığı, uzmanlara göre bu durumun önümüzdeki birkaç gün daha sürmesi bekleniyor.

Kapalıçarşı'da esnaf ve döviz büroları, sahte dolar sorunuyla baş etmeye çalışırken vatandaşlar sadece 50 dolarlar değil, 100 dolarlar bozdurmakta zorluk çekiyorlar.

Son basım 100 dolarların gri-yeşil arasında, daha koyu bir renk tonuna sahip olması ayırt edici özellik olması nedeniyle bunlar döviz bürolarınca kabul ediliyor. Ancak Amerika tarafından bir önceki baskıyla piyasaya sürülen 100 dolarlar renkleri nedeniyle bu banknotlar sahteleri olduğu için kabul edilmiyor.

Bursa’da esnaf ise İHA'nın aktardığı habere göre risk almamak için eliyle kontrol ederek döviz alım satımına devam ediyor.