Haber

Oecd Nedir? Oecd'de hangi ülkeler var?

Oecd (Ekonomi kalkınma ve işbirliği örgütü), günümüzde 37 üyesi olan uluslararası bir örgüttür. Peki Oecd’de hangi ülkeler vardır? Oecd kurucuları kimlerdir? İşte detaylar…

Oecd (Ekonomi kalkınma ve işbirliği örgütü) uluslararası ekonomi örgütüdür. İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı olarak da anılan örgüt, 14 Aralık 1960’da Paris Sözleşmesi’yle yürürlüğe girmiş, 1961’de kurulmuştur. Oecd Genel Sekreteri Mathias Cormann'dır. 

Oecd Nedir? Ne İşe Yarar?

 Merkezi Fransa, Paris’tir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, savaşın sıkıntılarını çeken Avrupa’nın, Marshall Planı çerçevesinde yeniden yapılandırılması amacıyla kurulmuştur.  O dönemde ABD ve Kanada’nın yaptıkları mali yardımların dağıtımına yardım etmek ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticari ödemeleri serbestleştirmek için 1947-1960 arasında Avrupa Ekonomi İşbirliği Örgütü’nün (OEEC) yerine daha geniş bir görev tanımıyla kurulmuştur.

Örgüt,  1948’te kurulmuş olan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (OEEC) mirasçısıdır.

OECD, gençlerin tatil sürelerinden, eğitim sistemlerine, yaşlıların bakımına, insanların günlük yaşamına kadar birçok konuyla ilgilenir ve hayat kalitesi artırıcı çalışmalarda bulunur. 

Oecd’in Amaçları Neler?

  1.  Ekonomik büyümeyi sağlamak,
  2. Üye olan ülkelerin hayat standartını yükseltmek.
  3. Teknoloji, girişimcilik, yenilik ve kalkınma alanlarında toplum refahını sağlamak,
  4. Yoksullukla mücadelede hükümetlere yardım etmek,
  5. Vatandaşlar için iş imkanı yaratmak,
  6. Yeni sorun ve gelişmeleri anlamak, bunları çözmek, yeni bakış açıları geliştirmek,
  7. Ekonomik ve sosyal imkanlarla ilgilenmek. Çevrenin korunmasını sağlamak.
  8. Dünya ticaretinin geliştirilmesine destek vermek.

‘Demokrasi, insan haklarına ve yurttaş özgürlüğüne bağlılık’ ilkelerini savunmak.

Üyesi olmayan ülkelere, bağlı olduğu ilkelerin tanımını yapmak.

Oecd Kurucuları Kimlerdir?

Oecd’in 20 kurucu ülkesi vardır. Bu ülkeler: Türkiye, ABD, Avusturya, Kanada, Fransa, Hollanda, Lüksemburg, Almanya, İtalya, İngiltere, Belçika, Danimarka, İrlanda, Yunanistan, İsviçre, İsveç, İspanya, İzlanda, Norveç, Portekiz.

Daha sonra bu ülkelere, Finlandiya, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Meksika da üye olarak katılmıştır.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1990’lı yıllarda Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya’da örgüt üyesi olmuşlardır. Bu ülkelerin örgüt üyesi olmasının amacı Batı ile  birleşme süreçlerine hız kazandırmaktır.

2010 yıllarında Estonya, İsrail, Slovenya ve Şili de örgüte üye olmuştur. Örgütün son üyesi ise Kolombiya’dır.  

Oecd’ye üye ülkeler neler? 

Oecd örgütününe üye olan ülke sayısı 37'dir.  Bu ülkeler:

ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Türkiye, Yunanistan, Japonya, Finlandiya, Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Güney Kore, Slovakya, Şili, Estonya, Slovenya, İsrail, Letonya, Litvanya, Kolombiya

Oecd'ye Türkiye üye mi?

Türkiye, OECD örgütüne üyedir. Türkiye ile OECD ilişkileri incelendiğinde, “Türkiye’ye Yardım Konsorsiyumu” çalışmaları üzerine yoğunlaşıldığı görülmektedir. Bu Konsorsiyum 12 Temmuz 1962’de ülkenin ekonomik durumunun görüşülmesi ve yardım miktarının belirlenmesi üzerine kurulmuştur. Bunun yanı sıra ,17 Mayıs 1978’de dış borçların yönetilmesiyle ilgili kurulan “Türkiye’nin Dış Borçları Çalışma Grubu” faaliyetleri de örgüt ve Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmiştir.

 Ülkemizde, Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından idare edilen bir OECD Çok Taraflı Vergi Merkezi (OECD Ankara Multilateral Tax Center) vardır. Ayrıca Türkiye ile Oecd arasında, 31 Mayıs 2018 tarihinde Paris’te “OECD İstanbul Merkezi’nin açılmasına ilişkin Mutabakat Zaptı” imzalanmıştır.

Oecd İstanbul Merkezi’nin Amacı Nedir?

2021 yılında açılan Oecd İstanbul Merkezi ile üyesi olmayan ortak ülkelerle işbirliğini derinleştirmeyi, sürdürülebilir ve daha kapsayıcı ilişkiler geliştirmeyi amaçlıyor.

Oecd İstanbul Merkezi’nin çalışmaları kapsamında ülkede gerçekleştirilecek toplantılara, OECD ülkeleri ve diğer ülkelerden temsilcilerin katılması, Türkiye’yi daha yakından tanıma imkanı sunacaktır.