Haber

Ocak 2024'te cari açıkta tarihi düşüş! Ticaret Bakanı Ömer Bolat açıkladı...

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ocak 2024 ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Geçen yılla kıyaslayan Bolat, cari açığın tarihi düşüşe dikkat çekti.

   Ticaret Bakanı Ömer Bolat, X hesabından Ocak 2024 ödemeler dengesi verilerini paylaştı. Yıllıklandırılmış cari işlemler açığında geçen senenin ikinci yarısından beri düşüş yaşandığınnı vurgulayan Bolat, "Yıllıklandırılmış cari işlemler açığı Mayıs 2023'te 60,1 milyar $ olurken, sonraki aylarda 22,6 milyar dolar azalarak ocak itibarıyla 37,5 milyar $ seviyesine geriledi" değerlendirmesinde bulundu.

   Geçen yılın aynı döneminde 10,4 milyar $ olan cari işlemler açığının %75,5 azalarak 2,6 milyar $ seviyesine indiğini işaret eden Ömer Bolat, Temmuez 2023'ten itibaren yıllıklandırılmış dış ticaret açığının istikrarlı düştüğünün ve bu durumun cari işlemler hesabındaki iyileşmeyi desteklediğinin altını çizzdi.

   Cari açıktaki düşüşte, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının senelik %64,8 azalarak 4,4 milyar $ düzeyine gelmesinin etkili olduğunu bildiren Bolat, "Hizmet gelirleri, ocakta yıllıklandırılmış bazda rekoru yineleyerek 100 milyar doları aşmıştır. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 47,8 milyar dolara yükselmiştir. Bakanlığımızca açıklanan geçici dış ticaret istatistiklerine göre, şubat ayında dış ticaret açığı yüzde 42,3 azalarak 7 milyar dolar oldu. Bu kapsamda cari işlemler açığında geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren yıllıklandırılmış bazda görülen düşüşün önümüzdeki dönemde devam etmesi beklenmektedir. Cari işlemler hesabında kalıcı iyileşmeyle gerekli makroekonomik istikrarı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Ekonomi yönetimi olarak bir yandan makroekonomik çerçeveyi güçlendiren adımlar atarken bir yandan da sürdürülebilirlik esaslı kalıcı bir yatırım iklimi tesis etmeye, verimlilik ve rekabet gücümüzü artıracak yapısal reformları uygulamaya koymaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

   Uygulanan ekonomi politikasının sonuçlarının güven vermeye devam ettiğine dikkati çeken Ömer Bolat, "Bu çerçevede uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in geçen hafta ülke kredi notumuzu yükseltmesi, ekonomi programımıza uluslararası ölçekte artan güvenin bir yansımasıdır. Mal ve hizmet ihracatındaki artışlar, ithalattaki gerileme neticesinde bir taraftan daha dengeli bir ekonomik büyüme kompozisyonu sağlanırken diğer taraftan cari işlemler hesabındaki iyileşmeler makroekonomik istikrarı güçlendirmeye katkı sunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Ömer Bolat kimdir?

   Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü'nden 1984 yılında mezun olan Ömer Bolat, Yüksek lisans eğitimini Avrupa Entegrasyonu alanında Amsterdam Üniversitesi Avrupa Enstitüsü'nde tamamladı. Almanya-Kiel Üniversitesi Dünya Ekonomisi Enstitüsünün yüksek lisans düzeyindeki Uluslararası Ekonomi ve İşletme programından mezun olan Bolat, doktorasını Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsünde tamamladı. 2014 yılında Doçent, 2019 yılında ise Profesörlük unvanını alan Ömer Bolat, Eylül 2015 – Eylül 2020 tarihleri arasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde Uluslararası Ekonomi, Yönetim, İşletme ve Girişimcilik alanında Yüksek Lisans dersleri vermiştir. 1 Ekim 2020 tarihi itibarıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Bölümünde Öğretim Üyesi olarak göreve başlamıştır. MÜSİAD Yönetim Kurulundaki 15 yıllık görev süresi içinde 7 yıl Genel Sekreter, 4 yıl Genel Başkan Yardımcısı ve 4 yıl süresince MÜSİAD Genel Başkan olarak görev yapan Ömer Bolat, ALBAYRAK Holding A.Ş.’de Genel Koordinatör (CEO) olarak Mayıs 2000’den 2 Haziran 2023 tarihine kadar, 23 yıl boyunca görev yaptı. 2021 ve 2022 yıllarında Altın Lider Ödülleri Yarışmasında “Türkiye’nin En Başarılı CEO’ları – Altın Lider Ödülü”nü kazanan Bolat, 4 Haziran 2023 tarihinden beri Ticaret Bakanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.