Mürekkep balığı ve alg pigmentlerinden güneş kremi üretilecek
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen projede, mürekkep balıkları ve mikro alglerden elde edilen pigmentlerle üretilecek güneş kremi, 1,5 yıl içinde kozmetik ürünler arasında öne çıkarak talep görmeyi amaçlıyor.
BAİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi
Murat Telli ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gizem Kaleli
tarafından başlatılan proje, "Melanin Nano Parçacıkları ile
Enkapsüle Edilmiş Astaksantin Tabanlı Güneş Kremi Geliştirilmesi"
adını taşıyor ve TÜBİTAK-TEYDEP 1501 programından destek almaya hak
kazandı.
Bolu Teknokent'te gerçekleştirilen çalışma, yaklaşık 18 ay
sürecek ve toplamda 5 milyon 200 bin lira destek sağlayacak. Proje
kapsamında, cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyan, aynı
zamanda onarma ve yenileme özelliklerine sahip bileşenleri içeren
bir güneş kremi üretilmesi planlanıyor.
Güneş kremi insan cildiyle tam uyumlu olacak
Projede kullanılacak melanin, mürekkep balıklarından elde edilirken, antioksidan pigmentler mikro alglerden temin edilecek. Ürünün ambalajları ise çevre dostu bir yaklaşım çerçevesinde, alg posalarından üretilecek.
Dr. Murat Telli, yüksek ekonomik değere sahip pigmentlerin medikal, kozmetik ve gıda sektörlerinde kullanıldığını vurgulayarak, teknokent bünyesinde gerçekleştirdikleri moleküler bazlı çalışmalarla bu alandaki üretimi artırmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, pigmentin cilt tarafından güneş ışınlarına maruz kalındığında üretildiğini ve bu nedenle geliştirilecek güneş kremi ürününün insan cildiyle tam uyumlu olacağını vurguladı.
Mikro alglerden antioksidan pigmentlerin elde edilmesi sonrasında arta kalan posadan üretilecek bio-çözünür plastiğin ise güneş kreminin tüplerinin yapımında kullanılacağını vurgulayan Telli, bu projedeki gibi sıfır atık ve antioksidan etkileşimli ürünün ilk kez geliştirileceğini kaydetti.
Ürün ne zaman piyasada olacak?
Telli, şu an laboratuvar ölçeğinde yapılan çalışmalarını pilot uygulamaya taşıyacaklarından bahsederek, 5 milyon 200 bin lira destek aldıkları projeyle 1,5 sene sonra ürünü piyasaya çıkartmayı planladıklarını sözlerine ekledi.