Haber

Marmarabirlik Açıkladı: 1 Kilogram Zeytinin Üretim Maliyeti Bu Yıl 32,2 Lira

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifler Birliği (Marmarabirlik) tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 kilogram zeytinin üretim maliyeti bu yıl 34,2 TL lira olduğunu bildirdi. Zeytin üretiminin maliyetini önemli ölçüde artırdığını belirtti. Ayrıntılar işte sizlerle…

Marmarabirlik tarafından yapılan açıklamaya göre; 1 kilogram zeytinin üretim maliyeti bu yıl 34,2 TL olarak belirlenirken, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bu rakamın uzman ekipler tarafından üretici ortaklardan alınan saha verileri doğrultusunda yapılan detaylı hesaplamalar sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Marmarabirlik Açıkladı: Zeytinin Kilogramı 34,2 TL

Artan girdi maliyetleri, özellikle gübre, ilaç ve işçilik maliyetlerindeki yükselişle beraber, zeytin üretiminin maliyetini önemli ölçüde artırdığını bildiren Marmarabirlik yetkileri, zeytinin kilogram fiyatının maliyetin altında kaldığını Marmarabirlik'e üye birçok zeytin üreticisinin bu durumdan oldukça endişeli olduğunu ve bu durum ise üreticileri zor durumda bıraktığını belirtiler.

Marmarabirlik'ten yapılan açıklamaya göre, zeytinde hasat mevsiminin başlamasına sayılı günler kala yoğun bir saha çalışması yapan Marmarabirlik, 1 kilogram zeytinin hasat dönemine kadar üretim maliyetini hesapladığı ve maliyet hesaplamalarında, 10 dönüm ve 250 ağaç üzerinden düşünülerek değerlendirme yapıldığında, gübreleme bedeli 19 bin 800, budama 25 bin, ilaçlama 26 bin, sulama 20 bin, akaryakıt 25 bin, hasat 99 bin, amortisman da 10 bin lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Masraflar toplamının ise yüzde 45 üzerinden faiz gideri 48 bin 800 olmak üzere, 1 kilogram zeytinin ortalama maliyeti toplamda 34,20 lira olarak tespit edildiği belirtildi.

“Ağaçta Zeytin Çok Olunca Maliyet Azalır”

Zeytinin kilogram maliyeti üzerinden piyasada olumsuz algı oluşturulmak istenildiğini belirten yetkililer, zeytin maliyeti ile ilgili “çok basit bir hesap yapmak gerekirse zeytin az olunca ağaç başına verimlilik az olur, dönüm başı maliyeti yüksek olur. Zeytin çok olunca ağaç başı verimlilik artar, bu da dönüm başına maliyeti azaltır. Haliyle 1 kilogram zeytinin maliyeti de düşer. Bu mantık ve hesaplama herkes tarafından iyi bilinmektedir” açıklamada bulundu.