Haber

Maliye'den Yeni Tedbirler: Fiş Almayanlara ve Lüks Yaşayanlara Ceza!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadelede sıkı tedbirler almaya devam ediyor. Fişini almayanlara ceza yolda, lüks yaşayıp gelirini saklayanlar içinse yeni adımlar kapıda.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması planlanan vergi paketi, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını amaçlıyor. Bakanlık, fiş ve fatura gibi belgeleri düzenlemeyenler ve bu belgeleri almayanlara yönelik ağır yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor.

Fiş Almayanlara Ceza

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı öneriler arasında, alışverişlerde belge düzenlemeyenlere özel usulsüzlük cezası uygulanması dikkat çekiyor. Fatura ve fiş gibi belgeleri düzenlemeyenlere, tutarın yüzde 10’u kadar ve en az 3 bin 400 lira tutarında ceza uygulanacak. Alıcının mükellef değil de tüketici olması halinde ceza 1/5 oranında uygulanacak.

GİB, yeni dönemde hem alıcı hem de satıcılara uygulanan cezaların artırılmasını öngörüyor. Satıcılar için belge düzenine uyulmadığı durumda ceza tutarı 3 bin 400 liradan asgari 30 bin liraya yükseltilmesi öneriliyor. Eğer satış bedeli yüksek ise düzenlenmeyen tutarın yüzde 30’u kadar ceza uygulanacak.

IBAN Hesabı Kullandırana Ağır Ceza

Satışları şirket hesabı yerine başka bir hesaba yönlendirenler ve kendi hesaplarını bu amaçla kullandıranlara 30 bin liradan 20 milyon liraya kadar ceza kesilecek.

Geliri ile harcamaları arasında yüzde 20’den fazla fark olan ve lüks içerisinde yaşayıp gelirini düşük gösterenler Maliye’ye çağrılarak izahat vermek zorunda kalacak. Kaynağı açıklanamayan gelirden vergi alınacak.

Vergi İncelemesi ve Elden Kira Ödemeleri

İzah edilemeyen fark tutarları arızi kazanç kabul edilerek Gelir Vergisi tarh edilecek. Lüks harcamalarını açıklayamayanlar hakkında vergi incelemesi başlatılacak. Mesken kiralamalarında elden ödeme yapanlara ve kiraya verenlere de ceza uygulanacak.