Haber

Mahfi Eğilmez, Merkez Bankalarının Kararını İnceledi; Faiz İndirimi İçin Tarih Verdi!

Mahfi Eğilmez ABD, Avrupa ve Türkiye Merkez Bankalarının faiz kararlarını ele alarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indiriminde net tarih vererek, faiz politikası üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Detaylar işte sizlerle…

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, 'Faiz İndiriminin Zamanlaması' başlıklı değerlendirmesinde Türkiye'deki ve dünyadaki merkez bankalarının faiz kararlarını değerlendirerek, faiz indiriminde nelerin etkili olduğunu ve bunu da hangi tarihte çözülebileceğini tek tek açıkladı.

Eğilmez, Merkez Bankasının Faizi Kararını Değerlendirdi!

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, TCMB'nin faiz indirim sürecinde hangi faktörlerin etkili olacağına dair yapmış olduğu açıklamasında, Merkez’in indirim kararının zamanlamasına ile ilgili dikkat çekici değerlendirmede bulunarak, Merkez’in faiz oranlarını ne kadar süreyle yüksek tutacağı ile ilgili şu değerlendirmede bulundu.  

Türkiye’nin üçüncü çeyrekteki büyüme performansında gizli olduğunu belirten, Eğilmez faiz indirimi için daha net bir zamanlamanın, bu dönemdeki ekonomik büyüme rakamlarına bağlı olarak ortaya çıkacağına dikkat çekerek, 29 Kasım 2024'te açıklanacak GSYH verilerinin ve akabinde açıklanacak olan TCMB Para Politikası Kurulu’nun 26 Aralık'ta gerçekleştireceği toplantıyı hatırlatarak değerlendirdi. Eğilmez, bu toplantıların önce TCMB’nin faiz indirimine gitmesi için öncü, göstergelere göre üçüncü çeyrekte büyümenin sıfıra yaklaşması ve dördüncü çeyrek için küçülme beklentisinin oluşması gerektiğine dikkat çekerek, “siyasetçilerin de bu yönde bir kanaate sahip olması gerektiğini düşünüyorum.” Dedi.

Eğilmez, FED’in Faiz Kararını Değerlendirdi!

Mahfi Eğilmez, FED’in faiz kararı ile ilişkin değerlendirmede bulunarak, düşüncelerini şu şekilde aktardı.

 FED’in bu görünümde faiz indirimini 25 baz puan değil de 50 baz puan yapmasının, hem siyasi hem de projeksiyonlarda erken uyarı sisteminin Avrupa ve Asya’da resesyon sinyallerine yönelik görüldüğünü belirten Eğilmez;

“FED dünyada durgunluğa doğru genel bir gidiş olduğunu görüyor ve bu yönde hareket ederek, yeniden bir küresel krize girilmesini önlemek adına adım atıyor. Benim kanaatime göre, Fed bir önceki toplantıda yapması gereken 25 baz puanlık faiz indirimini yapmadığı ve sonrasında geç kalmışlık endişesine kapıldığı için bu kez 50 baz puanlık bir indirim yaptı.” Diyerek FED’in faiz kararı ile ilgili düşüncelerini paylaştı.