Haber

Levrek uzaklaştıkça ucuzlamış!

Türkiye'de üretilmesine rağmen yurtdışında daha ucuza satılan ürünlere son olarak levrek eklendi. Ege ve Akdeniz'deki balık çiftliklerinde yetiştirilen levreğin İngiltere'de çok daha ucuza satıldığını ortaya koyan akademisyen, sosyal medya hesabından, bir soru yöneltti. Gelen cevaplar ise şaşırttı.

Çukurova Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Sedat Gündoğdu, denizlerdeki plastik kirliliği ve mikroplastikler üzerine çalışmalarıyla tanınan bir bilim insanı. Su ürünleri hakkında araştırmalar yaan Doç. Gündoğdu, Türkiye'deki çiftliklerde yetiştirilen levrek ve çipuranın ihraç edildiği Avrupa'da Türkiye'den daja ucuza satıldığını gündeme taşıdı.

O KADAR YOL KAT EDEN LEVREK...

Sosyal medya hesabı Twitter'dan bir paylaşım yapan Doç. Dr. Gündoğdu, "Türkiye'de üretilmiş levrek balığının filetosu (240g) İngiltere Tesco markette 4£, Türkiye'de Migros'ta (300g) 154.90 TL. O kadar yol giden levrek orada nasıl oluyor da bu kadar ucuz? Bizde neden bu kadar pahalı? Bilmediğimden soruyorum. Açıklaması olan buyursun foruma" diyen Gündoğdu, bir sonraki paylaşımında da, "Asgari ücret levrek filetosu paritesi yapınca çok fazla iyimser kalıyor. İngiliz 410 civarı alabilirken, bizim mehmet emmi 50 tane filan alabiliyor" kıyaslamasını yaptı.

İŞTE YANITLAR

Doç.Dr. Gündoğdu'nun paylaşımına twitter kullanıcılarından ise şöyle yorumlar geldi:

* "Tam tersi olması gerekmez mi?"

* "Burada, ABD’de, muhtemelen aynı ürünün 450 gramlık paketi 10$. 50 dakikalık asgari ücret ile alınabiliyor. Türkiye’de ise 5 saat çalışma ile alınabiliyor. Özetle, bir Amerikalı Türk balığını bir Türk’ten 6 (ALTI) kat daha ucuza yiyor."

* İyimser teori: Türkiye’de çok daha az tüketildiği ve soğuk zincirinde taşınması gereken bir ürün olduğu için taşıma ve depolama masrafı Türkiye için ölçek ekonomisinden faydalanamıyor ve yüksek kalıyor.

* Toplum olarak balık yemiyoruz. Bu para ile alakalı değil sevmiyor millet yada bilmiyor. Verimli toprak olunca tahil ve et urunune yuklenmis gecmiste balik ihtiyac olmamis anadoluda. Bu yüzden adam satış oranı saklama maliyeti vs etkenler fiyatı oranını yükseltiyor.

* Aynı fiyattan üreticiden alınsa bile, 2 marketin kira,işçi, elektrik vs gibi sabit giderleri arasında uçurum var... sabit maliyetlerinin, ciro üzerinde ki birim olarak etkisi ne yazık ki Migros un çok daha yüksek ..

* Şu an Avrupa'da hangi ülkeyle kıyaslarsanız kıyaslayın hemen hemen hepsine karşı Türkiye daha pahalı kalıyor. Hem de TL bazında değil, Euro bazında da pahalı. Hükümet talebi dizginlemek yerine, seçime kadar piyasaya para pompalamaya devam ederse daha da kötü olacak.

AB ye girdik de bizim mi haberimiz olmadı dedirten bir çok örnek var maalesef. Ben Almanya ALDI de kruvasan fiyatı ile Türkiye FİLE marketlerdeki fiyatı karşılaştırmış ve 2 katı bulmuştum. O günden beri tüketmiyorum. Herkese de "kazıklanmayın" diyorum. Tekel oldular !

Dünyada 5 milyar kişi risk altında! Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 5 milyar kişinin zararlı trans yağlara karşı korunmasız kaldığını, bunun kalp hastalıkları ve ölüm riskinin artmasına sebep olduğunu açıkladı.