Küresel ortalama sıcaklıklar rekor kıracak! İşte önemli açıklamalar...
Bu yılın ocak-ekim döneminde küresel ortalama sıcaklıklar, sanayi öncesi dönem (1850-1900) ortalamasının 1,43 derece üzerine çıkarak, 2023'ün yıl sonuna gelmeden önce kayıtlara en sıcak yıl olarak geçeceği duyuruldu.
Temmuz 2023, kayıtlardaki en sıcak ay olurken, Ağustos-Kasım
2023 döneminde sıcaklıklar rekor seviyelere ulaşmaya devam
etti.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo
ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) Baş Bilim İnsanı
Sarah Kapnick, 2024'te sıcaklık eğilimleri ve Pasifik Okyanusu'nda
meydana gelen El Nino'nun küresel sıcaklıklar üzerindeki etkilerini
değerlendirdi.
Buontempo, 2023'ün küresel ortalama sıcaklıklar açısından "benzeri görülmemiş" bir yıl olduğunu belirterek, "Tamamen bilinmeyen bir bölgedeyiz. Okyanus suyu sıcaklığı rekor seviyede ve 1940'larda başlayan kayıtlarımızdan itibaren böyle bir sıcaklık görmedik. Bu yeni bir dünya ve bu yeni dünyada daha önce gördüğümüzden çok farklı şeyler bekleyebiliriz." dedi. Buontempo, El Nino'nun 2023'teki sıcaklık artışında etkili olduğunu ve 2024'ün rekor sıcaklıkların yaşanacağı bir yıl olacağını öngördü.
Gıda üretimini olumsuz etkiliyor
Sıcak hava dalgaları, şiddetli kuraklık ve orman yangınlarının iklim değişikliği ile ilişkili olduğunu vurgulayan Buontempo, "2023, iklim değişikliğinin tam olarak şu anda gerçekleştiğini bize gösterdi." şeklinde konuştu. Buna ek olarak, iklim değişikliğinin bölgesel olarak hissedileceğini ve Akdeniz'de artan sıcak hava dalgalarının zeytin, zeytinyağı, üzüm, badem ve fındık üretimini olumsuz etkilediğini belirtti.
NOAA Baş Bilim İnsanı Sarah Kapnick, denizlerdeki sıcak hava dalgası ve El Nino'nun kayıtlardaki rekor sıcaklıkların arkasındaki iki ana neden olduğunu açıkladı. Kapnick, gelecek aylarda El Nino'nun etkisiyle sıcaklıkların artacağını ve geçmişte El Nino dönemlerinde kaydedilen en sıcak yılların 2024'ünü geçeceğini öngördü. Küresel sıcaklık artışını kontrol altına almanın, emisyonların hızla azaltılmasıyla mümkün olduğunu vurgulayarak, "Emisyonlardaki düşüşü erteledikçe, iklimin daha fazla değiştiğini göreceğiz." uyarısında bulundu.