Haber

Kredi Kartı Ehliyetiniz Var Mı? - 27.07.2013

Kredi kartınızla ilişkinizden mutlu musunuz? Bernard Shaw “Parayı kazanmadan harcamaya nasıl hakkımız yoksa mutluluğu da üretmeden tüketmeye hakkımız yoktur.” demiş. Cebinizde olmayan parayı kredi kartıyla savurganca harcarsanız, sıkıntılar başlar. Mutluluğunuza gölge düşer. Her şeyden önce kredi kartının borçlanma aracı değil, bir ödeme aracı...

Kredi kartınızla ilişkinizden mutlu musunuz?

Bernard Shaw “Parayı kazanmadan harcamaya nasıl hakkımız yoksa mutluluğu da üretmeden tüketmeye hakkımız yoktur.” demiş. Cebinizde olmayan parayı kredi kartıyla savurganca harcarsanız, sıkıntılar başlar. Mutluluğunuza gölge düşer. Her şeyden önce kredi kartının borçlanma aracı değil, bir ödeme aracı olduğunu unutmayın.

Şöyle anlatayım: Altınızda 250 kilometre hız yapan bir spor araba var. Yolda gidiyorsunuz. Hız limitine aldırış etmiyorsunuz. Vites yükseltiyor, gaza bastıkça basıyorsunuz. Kırmızı ışık, dur levhası demeden gaza basmaya devam. Ta ki 250 kilometreye çıkana kadar. Ve bir yere çarpıyorsunuz. Son limitine kadar gaza basmaya ne gerek var? Suçlu kim? Araba mı yoksa arabayı kullanan mı? İşte aynen bunun gibi nasıl ki araba kullanmak için ehliyete ihtiyaç varsa kredi kartı kullanmak için de ehliyete ihtiyacınız var.

Okuyucularımdan aldığım mektuplarda kredi kartıyla sorun yaşayanlar çoğunlukta. Hep aynı soru: “Kredi kartlarım şişti nasıl ödeyeceğim?” Bu sorular o kadar çok fazlalaştı ki ben de oturup bu konuda bir kitap hazırlamaya karar verdim. “Kartlarınla Mucize Yarat” kitabım piyasaya çıktı.

İşte her eve lazım, kritik bilgi ve ipuçları ile dolu “Kartlarınla Mucize Yarat” kitabımdan size birkaç tüyo:

Bu üçlüye dikkat: Ben onlara üç silahşörlar diyorum. Kredi kartı sahibi herkesin her şeyden önce dikkat etmesi gereken bu üç etmen: Limit, son ödeme tarihi ve asgari ödeme tutarı. Limitiniz kadar zengin değilsiniz. Gelirinizin çok üstündeyse limitinizi düşürün. Asgari ödeme tutarı ekstrede ilk bakılan yer. Asgari ödediğiniz sürece o borç bitmez. Doğru olanı harcadığın kadar ödemek. Ama siz bütçenize göre asgari ödeme tutarının üzerinde bir hedef belirleyin. Son ödeme tarihi gelir akışınıza uymuyorsa bankanızı arayıp tarihi değiştirin.

Bunlara dikkat: Kredi kartından nakit çekmeyin. Taksitli alışveriş yaparken iyi düşünün, önceki taksitlerinizi takip edin. Fazla kart kullanmayın. İki tane yeterli…

Borçları nasıl ödesem?: Karalar bağlamanıza gerek yok. Her borç ödenir. Ama borca değil çözüm yollarına odaklanın. Borç ödeme planı yapın ve kendinizi disiplin altına alın.

İkinci kitabım olan “Kartlarınla Mucize Yarat”ın telif gelirleri Türkiye’de kredi kartları konusunda çok emeği geçmiş olan rahmetli Özlem İmece anısına Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlanacak.

Sağlık, sevgi ve parayla kalın.