Haber

Konut Kredisinin Ardından Taşıt Kredisi İçin De Faiz İndirim Sinyalleri Geldi!

Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmek için uyguladığı sıkı para politikasıyla birlikte, Kredi faizleri de ciddi anlamda yükselişler meydana geldi. Bankalardan faiz indirimi gelip gelmeyeceği merak konusu olurken son veriler yeni otomobil almak isteyen kişiler için umut oldu.

Yeni araç almak isteyen vatandaşlar bu kararını yükselen faizler nedeniyle ötelerken, dev otomotiv şirketleri otomotiv piyasasının canlanması için kampanya üstüne yapmaya başladı. Ancak kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle kampanyalara rağmen, otomobil pazarı ocak-eylül döneminde yüzde 15'e yakın bir daralma yaşadı.

Taşıt Kredilerine İndirim Sinyalleri Geldi

Merkez Bankası'nın banka kredi eğilim anketinin üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, taşıt kredilerinde uygulanan sıkılaşma seyrinin sonuna gelindiği gözlemlenirken, son yayınlanan verilerine göre taşıt kredilerindeki aşağı yönlü eğilim eylül ayında devam ettiği dikkatleri çekerken, 27 Eylül itibarıyla ortalama taşıt kredi faizi yüzde 42,67'ye gerilediği gözlemlendi. Söz konusu rakamlar temmuz ayında yüzde 55,36 ile zirveyi görerek, son 3 ayda yaklaşık 13 puanlık gerileme yaşadı.

400 Bin lira Taşıt Kredisinin Geri Ödemesi Ne Kadar?

Ntvpara'nın haberine göre, taşıt kredisi faiz oranları yüzde 4 ile yüzde 6 aralığında değiştiği bilgisi yer alırken haberde yayınlana verilerde göre, bazı bankalarda yıllık maliyet oranları ise yüzde 158'e kadar ulaşabildiği belirtilirken, bu şekilde bankaların yılın son çeyreğinde taşıt kredi faizleri için düşüşün sinyalini verdiği dikkatleri çekti. “Peki 400 bin TL’lik kredinin geri ödemesi nedir?”  Diyorsanız faiz oranlarına göre 400 bin TL’lik kredinin geri ödemesi şu şekilde;

400 bin TL’nin yüzde 4 faizli geri ödeme tutarı:

Vade Sayısı: 48 ay

Aylık Taksit Tutarı: 24 Bin 757 TL

Toplam Geri Ödeme: 893 Bin 263 TL

Yıllık Maliyet Oranı: Yüzde 84,29 olacak.

400 bin TL’nin yüzde 5 faizli geri ödeme tutarı:

Vade Sayısı: 48 ay

Aylık Taksit Tutarı: 13 Bin 781 TL

Toplam Geri Ödeme: 662 Bin 502 TL

Yıllık Maliyet Oranı: Yüzde 115,41