Haber

Konut Kredisi Faizi Düştü; Konutta Talep Arttı! Peki Bu Durum Kiracıları Nasıl Etkileyecek?

Konut kredisi faiz oranın düştü, konuta talep arttı. Talep artışlarıyla birlikte konut fiyatları da arttı. Birçok uzman konut fiyatlarının daha fazla artmasıyla birlikte, bu durumdan en çok da kiracıların etkileyeceğine dikkat çekti. Ayrıntılar işte sizlerle…

Son dönemlerde oldukça zor günlerden geçen gayrimenkul piyasası konut kredisi faiz oranlarının düşmeyesiyle birlikte hareketli günler yaşamaya başladı. Bu durum konuta olan talebi artırırken konut fiyatları yeniden yükselişe geçti. Bakanlık ise fahiş fiyat artışlarını önlemek adına çalışmalara devam ediyor.

Faiz Düştü; Kiralar Yükseldi!

Son dönemler artan kredi faizleri ile birlikte konuta erişim bir hayli zor olurken, yüksek faiz oranlarıyla birlikte konut satışlarında yavaşlama meydana geldi. Konut piyasasında yaşana yavaşlama ile beraber, fiyat artış hızı da azaldı.

Temmuz ayı itibariyle hareketli günler gören konut piyasası yeniden hareketlenerek, yılın en yüksek satış rakamlarına ulaştı. Temmuzda yaşanan artış trendi ağustos ayında da devam ederek, Ağustos’ta Merkez Bankası’nın endeksine göre Türkiye’de ortalama konut fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 3,6 arttığı açıklandı. Ayrıca reel artış uzun bir aradan sonra konut fiyatlarına geri dönerken, İstanbul’da fiyatlar Ağustos'ta yüzde 5,5 artış gösterdi.

Uzmanlar, bazı kamu bankalarından gelen faiz düşüşlerine rağmen, kredilerde beklenen yeterli faiz düşüşü olmaması gibi etkenlerden dolayı, kredili konut satışlarında bir artış gözlemlediğini açıkladı.

Konuta Talep Neden Arttı?

Uzmanlar konut satışlarının artışına sebep olarak birçok hususu neden olarak görürken, bunlar arasında en çok kur korumalı mevduattan çıkan paranın bir kısmının konuta yönelmesi ve kiralardaki yüzde 25 sınırının kalkması olduğuna dikkat çekerek, sonrasında kiraya vermek amacıyla yapılan alımların artmaya başlandığını ve kredilerin yavaş yavaş düşmeye başlaması sonrası fiyatların daha da artacağı yönünde tahminler geldi.

Konut fiyatlarının daha da artması durumunda ise satışların düşeceğini ve bu defada kiralık konut talebinin artacağına dikkat çeken uzmanlar, kiralık ev fiyatlarının dahada yükseleceğini düşünüyorlar.

Ticaret Bakanlığı ise fırsatçılık yapana yüklü miktarda ceza yazacağını açıkladı.