Haber

Konut Fiyatları Yükseliyor, Ama Reel Olarak Düşüyor! İşte Konut Fiyat Endeksi Raporu…

TCMB'nin açıkladığı verilere göre, Eylül ayında Konut Fiyat Endeksi (KFE) yıllık bazda yüzde 27,4 oranında artış gösterdiği bilgisi yer alırken, bu rakam, konut fiyatlarındaki yükselişin devam ettiğini gösteriyor. İşte enflasyon etkisiyle reel olarak düşüş yaşayan konut fiyat endeks raporu…

Yayınlanan verilere göre; Konut Fiyat Endeksi (KFE), bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 27,4 oranında artarken, aynı dönemde reel olarak yüzde 14,7 oranında azalış gösterdiği dikkatleri çekerken, 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 27,4 oranında arttığı gözlemlendi. Ayrıca ilgili rapora göre reel olarak ise yüzde 14,7 oranında azaldığı gözlemlendi.

Bir Önceki Aya Göre Yüzde 1 Oranında Arttı

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre; 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0 oranında artarak 148,0 seviyesinde gerçekleşti gözlemlenirken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,4 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 14,7 oranında azalış gösterdiği dikkatleri çekti.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre, artış gözlendi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise; İstanbul yüzde 23,4, Ankara yüzde 30,4,  İzmir’de yüzde 23,1 oranlarında artış gösterdiği bilgisi yer alıyor.