Haber

Komşunuz tarifini isteyecek! İşte kete tarifi!

Yöresel lezzetlerden birisi olan ketenin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Her öğünde rahatlıkla tüketilebilecek olan kete tarifinin olmazsa olmaz malzemeleri haberimizin detaylarında...

Hamur işi tarifleri arasında yer alan kete yöresel bir tat olarak masaları süslemeye devam ediyor. Evde olan malzemelerle pratik bir şekilde yapılan ketenin tarifi ise merak ediliyor. Üstelik keteyi 5 çaylarında tüketebilmenin mümkün olduğu gibi akşam yemeği tüketmek istemeyenlerin de yiyemezse mümkün nokta yani kete tereyağlı oluşuyla her öğüne kolaylıkla uyum sağlayabiliyor. İşte, sizler için ustasından almış olduğumuz kete tarifi ve malzemeleri...

Kete malzemeleri

Hamuru için

·        Bir su bardağı ılık süt

·        Bir su bardağı ılık su

·        2 adet sarıları üzerine ve beyazları içine olacak şekilde yumurta

·        Bir buçuk tatlı kaşığı tuz

·        1 tatlı kaşığı kuru maya

·        Alabildiği kadar un

·        1 tatlı kaşığı toz şeker

İç harcı için

·        200 gram margarin ya da tereyağı

·        2 - 2,5 su bardağı un

Üzeri için

·        150 gram eritilmiş tereyağı

·        Bir çay bardağı sıvı yağ

Kete yapımı

Kete yapımı için ılık süt, maya ve şeker yoğurma kabına alınır. Tüm malzemeler yaklaşık olarak 5 dakika bekledikten sonra un harici tuz, yumurta beyazı ve yağ eklenir. Malzemeler iyice birbiriyle karıştıktan sonra elenmiş un yavaş yavaş ilave edilir. Hamur ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar yoğrulmaya devam edilir.

Portakaldan biraz daha küçük bezeler olacak şekilde hamurdan parçalar alınır. Hamurun üzerine yarım saat olacak şekilde örtü yardımıyla kapatılarak, dinlendirilir. İç harcı için bir tavaya tereyağı eritilir. Eritilmiş olan tereyağının içine un eklenir ve rengi değişene kadar kavrulur. Kavrulan unun kum gibi olmamasına dikkat edilir.

İç harcı soğuyana kadar bekletildikten sonra dinlenmiş olan bezeler yufka boyutunda açılır. Her birinin üzerine tereyağı ve sıvı yağlı olan karışımdan sürülür. Yufkalar bıçak yardımıyla 8 parçaya bölünür. Tüm parçalar üst üste konularak el yardımıyla 4 parmağa dolanarak sarılır. Yağlı kağıda dizildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülür.