KOBİ’ler için 20 milyon yeni finansman sağlanacak
Dijital dönüşüm projeleri arasında yer alan KOBİ’lere 20 milyon lira en üst limit olacak şekilde 36 ay vadeli ekonomik maliyetli finansmanlara erişim fırsatı sunulacak.
KOBİ Dijital Dönüşüm Tanıtım Programı, Sanayi ve Teknoloji
Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılmış olduğu bu toplantı KOSGEB
Başkanlık Binası’nda geçtiğimiz günlerde yapıldı. Program
doğrultusunda KOSGEB, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve
Türk Ekonomi Bankası (TEB) arasında protokol de imza atıldı.
Mehmet Fatih Kacır, KOBİ’lerin ulusal ve küresel ölçekte rekabet
gücünü sürekli arttıracak programın açılışında yapmış olduğu
konuşmada, nesnelerin interneti, yapay robotik ve büyük veri gibi
yenilikçi teknolojilerin, bu yeni dönem içerisinde günlük hayat
pratikleri ve karar alma mekanizmaları konusunda yön verdiğini
açıkladı.
Tüm bu teknolojileri iş modellerine adapte ederek dijital dönüşümü başarıyla yapmanın, işletmelerin müşteriler için etkili, hızlı ve verimli hizmet sunmasının yolu haline geldiğini ileten Kacır, Bakanlık olarak işletmeler ve sanayicilerin dijital dönüşüm kapsamında yanlarında olduklarını vurguladı.
Türkiye’ye inovasyon merkezi kuruluyor
Kacır, dijital dönüşüm dünyasında uluslararası işbirliklerini güçlendirip firmaların teknoloji ve inovasyon geliştirme altyapısı konusunda kaldıraç görevi yapacak altyapılara erişimine yardımcı olduklarının altını çizdi. Firmaların dijital dönüşümü için desteklerini güçlendirmelerine yönelik 8,2 milyar bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katılım sağladıklarının dikkatini çeken Kacır, “Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere işletmeler için yatırım öncesi testler yaparak yatırımcı bulma hizmeti verecek Avrupa Dijital İnovasyon Merkezlerini Türkiye’de kuracaklarını söyledi. Sanayicilerin, girişimcilerin ihtiyaçları olmaları halinde Avrupa’daki benzer altyapılar bünyesinde bulunan bazı yetkilerden faydalanmalarına imkan tanıyacaklarını da özellikle vurguladı.
Dijital dönüşüm mecburi
Kacır, dijital dönüşümün rekabetin yoğun olduğu iş dünyasında başarılı ve sürdürülebilir iş modeli oluşturulması için tercihten ziyade bir zorunluluk durumuna geldiğini vurgulayıp, KOBİ’lerin bu dönüşüm yolculuğunda başarılarının güçlenmesi için Türkiye’ye esas faktörleri dikkate alan, KOBİ’ler açısından özel bir şekilde tasarlanan değerlendirme aracı kullanılıp yetkinliklerinin analiz edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Alt yapının doğru olması, nitelikli insan kaynağı, hedefler ve ihtiyaçlarla uyumlu dijital dönüşüm projeleri ve finansman planlamasının bu konuda önemli olduğunu vurguladı.