Haber

KOBİ Nedir?

Hangi işletmelerin KOBİ olduğuna ilişkin esaslar, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” ile belirlenmiştir.

Hangi işletmelerin KOBİ olduğuna ilişkin esaslar, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” ile belirlenmiştir. Yönetmelikte, KOBİ, (küçük ve orta büyüklükte işletme) İki yüz elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden; yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 milyon TL'yi aşmayan ve bu yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimleri veya girişimler olarak tanımlanıyor. KOBİ esasında küçük ve orta boyutlu işletmeler kelimelerinin kısaltılmış tanımıdır. Söz konusu kavram küçük ve orta boyuttaki işletmelerin belli yatırım ve teşviklerden yararlanabilmeleri bakımından devlet tarafından ortaya çıkarılmıştır. Böylelikle bankacılık sistemine de entegresi kısa süre içerisinde sağlanmıştır.

KOBİ'LER NEYE GÖRE SINIFLANDIRILIR?

KOBİ'ler boyutlarına göre sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmaya göre Kobiler 3'e ayrılır. Kobiler ile alakalı yapılan bu sınıflandırma ise mikro, küçük ve orta büyüklükteki şirketler şeklinde olmaktadır. Buna göre;

- Orta Büyüklükteki KOBİLER; 50 ila 250 kişi arasında çalışan mevcudiyeti olan ve yıllık olarak satış rakamları 25 milyon TL ile 125 milyon TL arasında olan şirketler orta ölçekli işletmeler olarak sınıflandırılmaktadır.

- Küçük Büyüklükteki KOBİLER; 10 ile 50 kişi arasında çalışan mevcudiyeti olan ve yıllık olarak satış hasılası 3 milyon TL ile 25 milyon TL arasında olan şirketler küçük işletmeler olarak sınıflandırılmaktadır.

- Mikro Büyüklükteki KOBİLER; 1 ile 10 kişi arasında çalışan mevcudiyeti olan ve bununla birlikte yıllık 3 milyon TL'ye kadar kazanç elde edebilen işletmeler mikro işletmeler olarak sınıflandırılmaktadır.

- Devlet kurumları yahut devlet kurumlarının %25 kadarına sahip durumdaki işletmeler herhangi bir biçimde KOBİ olarak sınıflandırılamaz.

KGF’den kimler yararlanabilir?

KGF, teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere kefil olur. KGF, KOBİ’lerin ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimine destek olur.

Kredi Garanti Fonu A.Ş. bankalar tarafından kredilendirilmesi uygun bulunan, ancak teminat yetersizliği içinde olan KOBİ niteliğine haiz firmalara, bankalara karşı kredinin belli bir oranında kefalet vererek krediye erişmelerinde destek olmaktadır.

Kredi Garanti Fonu A.Ş. küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ’lerin) bankalardan kredi temin etmelerini sağlamak amacıyla kefalet hizmeti vermekte, kendisi kredi kullandırmamaktadır. Ortakları % 33,26 TOBB, %33,25 KOSGEB, %33,33 bankalar ve toplam % 0,16 hisse ile TESK, TOSYÖV ve MEKSA’dır.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2005/9617 sayılı “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmeliği” kapsamında KOBİ sayılan işletmeler KGF desteklerine başvurabilir. KGF desteklerinden, KOBİ’ler ve KOBİ vasfına sahip esnaf ve sanatkârlar, serbest meslek mensupları, çiftçiler, tarımsal işletmeler ve kooperatifler dahil her türlü iktisadi faaliyet gösteren ticari işletmeler, sektör ve yöre ayrımı yapılmaksızın yararlanabilmektedir.

8 Adımda Doğalgaz Desteğiİhtiyaç sahibi ailelere doğalgaz desteği ile ilgili detaylar belli oldu! İşte 8 adımda fatura yardımı ile ilgili merak edilenler: