Haber

Kiracı fazla zam isteyen ev sahibi için arabulucuya gidebilecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira davalarında zorunlu arabuluculuk sürecinin 1 Eylül tarihinde başlayacağını duyurdu ve "Bu uygulama mahkemelerin iş yükünün hafiflemesini sağlayacak" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçen yıl Borçlar Kanununa eklenen geçici maddeyle konut kira sözleşmelerinde yıllık kira artış oranının en fazla yüzde 25 olarak belirlendiğini, bu sınırlandırmanın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan düzenlemeyle 1 Temmuz itibarıyla bir yıl daha uzatıldığını hatırlattı. "Konut kira sözleşmelerinde yıllık kira artışı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25'i aşamayacak." dedi.

Bakan Tunç, kira anlaşmazlıklarında 1 Eylül'de başlayacak zorunlu arabuluculuk süreciyle ilgili şunları söyledi:

"Kira bedeli ya da tahliye konularında dava açmayı düşünen kiracı ya da kiralayanın, dava açmadan önce arabulucuya başvurması zorunlu hale getirilecek. 1 Eylül itibarıyla iş hukukundan, ticari hukuktan, tüketici hukukundan doğan davaların yanında, kira davaları, kat mülkiyetinden kaynaklanan davalar, komşuluk hukukundan doğan davalar, ortaklığın giderilmesine ilişkin davalar da zorunlu arabuluculuk kapsamına alınıyor.

Kira anlaşmazlıklarının mahkemeye ulaşmadan arabuluculuk aracılığıyla çözülmesi, tarafların daha az maliyetle, daha hızlı ve barışçıl bir çözüm bulmalarını sağlayacak. Bu da mahkemelerin iş yükünün azalmasına katkıda bulunacak." Yasanın geçici birinci maddesine göre, Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti Hukuku'nda yapılan bu düzenlemeler 1 Eylül tarihinde yürürlüğe girecek. 1 Eylül tarihinden itibaren arabuluculuğa başvurmadan dava açılamayacak. Bu tarihe kadar açılan ve halihazırda görülen davalar için arabuluculuk zorunluluğu aranmayacak."

Kiracı ve mal sahibi arabuluculuğa başvurabilecek mi?

İlamsız icra yoluyla tahliye hariç, kiralananın tahliyesi, kira bedelinin belirlenmesi , kira uyarlaması davaları, kiracı ve mal sahibi (kiralayan) arasındaki tüm alacak ve tazminat taleplerine ilişkin anlaşmazlıklarda, dava açmayı düşünen kiracı ya da mal sahibi arabulucuya başvurmak zorunda olacak. Yani kiracı da ev sahibi de arabulucudan önce mahkemeye gidemeyecek.

Arabulucu, uyuşmazlığın çözümü için belirli bir yöntem izleyecek. Tarafların üzerinde tasarrufta bulunabileceği her türlü uyuşmazlıkta, arabulucu önce taraflarla ayrı ayrı ön görüşme yapacak. Bu görüşmede tarafları bilgilendirirken, uyuşmazlıkla ilgili bilgi de toplayacak. Daha sonra taraflarla bir toplantı tarihi belirleyecek. Bu toplantıya her iki taraf da davet edilecek. Toplantılarda, arabulucunun yönetiminde, belirli bir prosedür ve yöntem dahilinde uyuşmazlık konusu tartışılacak. Müzakereler sonucunda her iki tarafın menfaatine ve ihtiyacına uygun bir çözüm bulunursa, uyuşmazlık anlaşma ile sonlandırılacak. Arabulucu ve tarafların katılımıyla bir anlaşma tutanağı düzenlenip imzalanacak. Bu anlaşma tutanağı mahkeme kararı niteliğinde olacak ve üzerinde anlaşılan konularla ilgili artık dava açılamayacak.

Arabulucuda anlaşma sağlanmazsa mahkeme yolu açılıyor

Eğer anlaşma sağlanamazsa, bir anlaşmazlık tutanağı düzenlenip imzalanacak. Dava açmayı düşünen taraf bu tutanağı dava dilekçesine ekleyerek dava açabilecek.

1 Eylül'den önce açılmış olan ve halihazırda görülmekte olan kira davaları arabulucuya gidemeyecek, mahkemelerin karar vermesi beklenecek.

Arabulucunun ücreti ne kadar olacak?

 Arabuluculuğa başvuru ücretsiz olacak ancak anlaşma sağlanırsa, Adalet Bakanlığının daha sonra belirleyeceği arabulucu ücretini taraflar eşit olarak ödeyecek.