Haber

Kira vergisini ödemeyen 1 milyon kişi tespit edildi! 4 farklı ceza geliyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi gelirlerinden sorumlu olan Gelir İdaresi Başkanlığı kira vergisinin tam olarak ödenmesi, vergi kaybının olmaması için teknolojinin tüm olanaklarını kullanmaya başladı. İşte detaylar…

Elinde tapu kayıtlarının bulunduğu Maliye Bakanlığı, Nüfus Müdürlüğü'nden ikamet adreslerinin talebinde bulundu. Genel kapsamda 5 milyon dairede müfettişler bu iki verinin incelemelerini ve karşılaştırmalarını yaptılar. İlk olarak tapu kaydı olmadan ikamet eden vatandaşlar belirlendi. Hemen ardından bu evler için vergi ödenip ödenmediği belirlendi. Yapılan bu araştırmalar sonucu yaklaşık 1.4 milyon evin vergisinin ödenmediği tespit edildi.

Tespit edilen bu evlerden yaklaşık olarak 400 bininin çeşitli sebepler ile vergiden muaf olabileceği tahmin ediliyor. Ancak geriye kalan 1 milyon ev sahibinin ise ödemesi gerektiği halde kira vergisini ödemediği düşünülüyor. Bu nedenle Maliye bu evlere giderek kira tutarına da tespit ederek vergisini ödemeyen ev sahiplerine 4 ayrı ceza kesmeye hazırlanıyor.

Yüzde 3.5 gecikme faizi ödenecek

Kira vergisini ödemeyenler tespit edilirlerse ödenmeyen verginin kendisi ve bir misli de vergi ziyaı cezası ile birlikte ödenmesi gerekiyor. Ayrıca 2023 gelirini beyan etmeyen ev sahipleri 21 bin liralık kira vergisi istisnası hakkını kaybedecek. Zamanında ödenmeyen vergi için aylık yüzde 3.5 gecikme faizi ödeyecek. Ayrıca beyanname verilmemesi nedeniyle 2 kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilecek.

Kayıt dışı gelirlerle ilgili mücadele devam ediyor

Diğer yandan Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için, vatandaşların Dijital Vergi Dairesi üzerinden Kira Bildirim Formu'nu doldurması yönünde uyarıda bulundu.

Bahsedilen uygulama kapsamında mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanları karşılaştırılabilecek. Böylelikle eksik veya düşük beyan durumunda oluşabilecek vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada: ‘’Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında kira gelirlerinin tespiti ve doğru beyan edilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileri ve TÜİK istatistiklerinden de yararlanarak potansiyel kiracılara ait adresler tespit edilmektedir. Buna göre mükelleflerimizi gönüllü uyuma davet etmek üzere bilgilendirme mektupları gönderilmekte ve/veya kiracı yoklama yapılmaktadır.’’ ifadeleri ile çalışmaların hız kesmeden devam ettiği belirtildi.