Haber

Karar Resmî Gazetede Yayınladı; Beyan ile Hasılat Arasında Fark Çıkan İzaha Çağırılacak!

Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmî Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre beyan ile hasılat arasında fark çıkan izaha çağırılacak. Hasılat tespitlerinin nasıl yapılacağı ise tek tek açıklandı. Konuyla ilişkin detayları haberimizin devamında bulabilirsiniz…

Alınan yeni karar doğrultusunda, mükelleflerin günlük hasılat tutarlarına bakılarak, ortalama günlük, aylık ve yıllık hasılat tutarları tespit edilecek. Bu şekilde de mükellefin beyan ettiği geliri ile hasılatı arasındaki fark hesaplanacak. Ortaya çıkan veriler doğrultusunda aradaki fark yüzde 20 oluşması durumda mükellef izaha çağırılacak.

Tebliğ Resmî Gazete’de yayınlandı!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmî Gazete'de yayımlanarak kamuoyuna duyuruldu. Yayınlanan tebliğe göre hizmet erbabına bazı koşulları yerine getirmesi dahilinde ücret istisnası sağlanacağı ve yapılan sözleşmeler doğrultusunda, belirli bir süre işverene bağlı çalışılması, belirlenen performans ve benzeri kriterlerin sağlanması koşuluyla hizmet erbabına, işverenin ya da grup şirketlerinin pay senetlerinden bedelsiz yahut indirimli satın alma hakkı verilebilecek.

Hasılat Farkı Çıkanlar İzaha Çağrılacak!

Hazine Bakanı ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmî Gazetede yayınlanan tebliğe göre Ticari ya da Serbest Meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olanların gerçek hasılatlarının tespit etme amacıyla vergi güvenlik müessesi oluşturulduğu bilgisi yer alıyor.

Bu durumda da söz konusu mükelleflerin günlük hasılat tutarları bir ayda 3’ten bir takvim yılında ise 12’den az olmamak koşuluyla yapılacak yoklamalarla doğrultusunda tespit edilecek söz konusu karar ise 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek ayrıca bu düzenleme kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacak.

Günlük hasılat tutarlarının tespiti yapılırken ise; ilgili ayda, yoklama yapılan günlerde belirlenen günlük hasılat tutarlarının toplamı, yoklama yapılan gün sayısına bölünerek "günlük ortalama hasılat" tutarı ortaya çıkacak. Ortaya çıkacak olan hasılat tutarı tespit yapılan ayda çalışılan gün sayısıyla çarpılarak, söz konusu ayın hasılat tutarını ortaya çıkaracak.

Yoklama yapılan ayların aylık tutarların toplamın da ise; tespit yapılan ay sayısına bölünerek "aylık ortalama hasılat” hesaplanacak. Aylık ortalama hasılat da ilgili yılda faaliyette bulunulan ay sayısıyla çarpılarak mükelleflerin ilgili Takvim Yılı Hasılat tutarları belirlenecek.

Yapılan hesaplamalar doğrultusunda; belirlenen hasılat tutarları mükelleflerin beyan ettikleriyle kıyaslanarak. Aradaki farkın yüzde 20’den fazla olması durumunda ise mükellefler izaha davet çağırılacak.

İstisna uygulamasına yönelik ayrıntıları ve tüm detayları aşağıda yer alan link üzerinden ulaşabilirsiniz.

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ