İşsizlik Var, İşçi Yok! 120 Bin TL Maaş Veriyorlar Ama İşçi Bulunmuyor! İthal İşçi Krizi Kapıda Mı?
Gençler iş bulamamaktan, işverenler ise işçi bulamamaktan yakınırken, İşsizlik ve İşçi Açığı yan yana oluğu şu dönemde 120 bin TL maaşa rağmen işçi bulunmuyor olması gündem oldu. İşverenler ise “gençler iş beğenmiyor” diyerek tepki gösterdi.
Türkiye'de işsizlik sorunu önemli bir gündem maddesi olmasına
rağmen, bazı sektörlerde ciddi işçi açığı yaşanması dikkat çekiyor.
Özellikle yüksek maaşlı ve yoğun emek gerektiren işlerde işçi
bulmakta zorlanan işverenler, hükümete yabancı işçi istihdamına
izin verilmesi talebinde bulundu. Peki bu talep soruna çare olacak
mı? Bu konu hakkında ne yapılması gerekiyor?
İthal İşçi Krizi Kapıda Mı?
Sanayiden inşaata, tarımdan hayvancılığa kadar yoğun emek
isteyen işler personel ihtiyacı 1 milyonu aşarken, maaşların dolgun
olmasına rağmen, bir kepçe operatörünün maaşı 120 bin TL'yi
aşarken; kalıp-demir-alçı uzatasının maaşları ise 80 bin TL'yi
bulurken bu sektörlerde çalıştıracak işçi bulamayan işverenler;
tarlada ürün hasadı yapacak, merada hayvan otlatacak çalışan bulmak
ve personel ihtiyacını gidermek için ithal işçi talebinde
bulundular.
İçişleri ve Çalışma Bakanlığı bu talepleri değerlendirmeye aldı. Bu talep tartışma konusu olurken, Show Haber'in mikrofon uzattığı vatandaşlardan gelen açıklamalar dikkatleri çekti. Bu konu hakkında bir vatandaş "O kadar işsiz genç varken, ithal işçi talebi mantıksız. En mantıklı olan kendi gençlerimizi yetiştirmek" dedi.
Gençler İş Beğenmiyor Mu?
Son yıllarda sıkça dile getirilen "gençler iş beğenmiyor" söylemi, iş gücü piyasasındaki önemli bir sorunu gözler önüne sererken, yüksek işsizlik oranlarına rağmen bazı sektörlerde ciddi işçi açığı yaşanması, bu durumun altında yatan nedenleri sorgulatıyor. Peki gençlerin beklentileri ve zorlukları nedir? Diyorsanız kısaca şu bilgiyi verebiliriz;
Kariyer hedefleri: Günümüz gençleri, sadece geçimlerini sağlamak değil, aynı zamanda kendilerini geliştirerek kariyer yapma hedeflerine sahip.
Çalışma koşulları: Esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma imkânı, iş-yaşam dengesini koruyabilecek çalışma ortamları gibi modern çalışma koşullarını talep ediyorlar.
Ücret: Yeterli bir yaşam standardını sağlayacak ücret beklentileri var. Ancak sadece para değil, işin içeriği ve kendilerini geliştirme imkânı da önemli.
Eğitim-iş hayatı uyumsuzluğu: Eğitim aldıkları alanlarda iş bulmakta zorlanıyorlar. Okulda öğrendiklerinin iş hayatında yetersiz kaldığını düşünüyorlar.
İş güvencesi: Sürekli iş kaygısı taşımak istemiyorlar ve uzun vadeli bir iş arayışındalar.
Bu konu ile ilgili eğitim sisteminin güncellenmesi ve iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde eğitim müfredatlarının yenilenmesi. İşbaşı eğitim programlarının desteklenmesi çözüm önerileri arasında yer alıyor.