Haber

İş Kurmak İsteyen Kadınlar Buraya- 03.10.2013

İş kuran kadın sayısı hızla çoğalıyor. Ama yeterli değil. Kadınlar planınız hazırsa beklemeyi bırakın. Artık kendi işinizi kurmanın zamanı geldi... Dünya kadın gücünün farkında... Kadınların iş dünyasında daha fazla var olması ekonominin büyümesine katkıda bulunuyor. Şimdi siz de bu satırları okurken “Evet ben de kendi işimi kurmak...

İş kuran kadın sayısı hızla çoğalıyor. Ama yeterli değil. Kadınlar planınız hazırsa beklemeyi bırakın.

Artık kendi işinizi kurmanın zamanı geldi...

Dünya kadın gücünün farkında... Kadınların iş dünyasında daha fazla var olması ekonominin büyümesine katkıda bulunuyor. Şimdi siz de bu satırları okurken “Evet ben de kendi işimi kurmak istiyorum” diyorsanız ne duruyorsunuz? Harekete geçin. “Param yok” diyorsanız onun çaresi var. Yeter ki siz ne yapacağınızı bilin. Ama öyle her işe de gözü kapalı atlamak yok. Bugün sorularımı iş kurmak isteyen kadınlara ayırdım.

Rakamlar Ne Diyor?
* Kadınların yaklaşık %29.6’sı işgücüne katılıyor.
* Kadın girişimci sayısı toplam girişimcilerin %15’i.
* Kadınların şirketleşme oranı %6.5. Bu oran benzer ekonomilerde %20.
* Kadınlara ait işletmelerin sayısı, istihdam sağlayan kadın girişimciler dikkate alındığında 90 bin civarında.
* Küresel harcamanın %65’i kadınların kontrolü altında.
* Gelişen ülkelerde kadınların sahip olduğu işletmelerin yalnızca %5 ile %10’unun ticari krediye erişimi bulunuyor.
* Global iş gücünün ise yüzde 40’ını kadınlar temsil ediyor.

Ne Yapsam?
Soru: Özlem Hanım, bir şeyler yapmak istiyorum ama ne yapsam bir türlü karar veremiyorum. Selma

Cevap: Sevgili Selma, sana hemen üç aşamalı bir tavsiye:

1. Çevrendeki ihtiyaç ne? Çevre derken bu Türkiye olabilir, bulunduğun il olabilir veya asıl tavsiyem yaşadığın ilçe veya mahallen olabilir. Neye ihtiyaç var, neye yok? Bunu araştır. Hisset. Anla. Girişimciliğin ilk kuralı bu ihtiyacı tespit edebilmek. Bir de diyelim şu an var olan bir şeyi yapacaksın ama farklı olacaksın bu da kabul. O zaman da farkının ne olacağını çok net ortaya koymalısın.
2. Senin yeteneğin, bilgi birikimin ne? Hadi bir kafe açalım dükkan açalım demek kolay ama hiç anlamadığın, deneyimin olmayan işe girmek tehlikeli. Mesela iyi mantı yapıyorsun diye mantıcı açmak olmaz, işletme yönetmek ayrı bir tecrübe. Ama mantı yapıp evden satmaya başlayabilirsin.
3. Heyecanın ve içindeki ses ne diyor? Hepimizin içinde yatan bir aslan var. İçindeki ses seni doğru yönlendirir. Ona kulak vermek önemli. Girişimcilik çakıl taşı dolu bir yol, baştan inancın, heyecanın, bu işi neden yaptığın net olmalı ki sonradan pes etme. Başlarken de kararlı ol. Bu üç sorunun kesişimi seni doğru noktaya götürecektir. Bir de küçükten başla ve yavaş yavaş geliştir.

İş Planı Yapmalı Mıyım?
Soru: Özlem Hanım, iş planı nedir? İlla da yapmam lazım mı? Herkes bir plandır diye konuşuyor, ama korkutuyor beni. Pınar

Cevap: Daha ilk günden korkarsan, işimiz var. Hevesli ve isteklisin. Enerjin var. İş kurmaya hazırsın. Ama yapmak istediğin şeyleri bir kağıda döksen... Bu süreçte de kendini teyit etsen. İş planı esas buna yarıyor... Seni düşündürmeye, araştırtmaya, eğriyi doğruyu gerçekleriyle tartmana yarıyor. Çok basit 5 sayfalık bir plan da işini görür. Ürün, hizmet ne? Müşterin kim? Rakipler kimler? Senin farkın ne olacak (Müşteri neden sana gelecek)? Hukuki altyapı ne? Yeterli kaynağın var mı? (Tecrübe, yetkinlik, işletme bilgisi, ekip gibi) Finansal boyut nedir? (para planı). Bunları kağıda dök, yolun yarısını hallettin demektir.

Param Yok
Soru: Özlem Hanım, bir bisiklet dükkanı açmak istiyorum, ihtiyaç da var, esas sorun para yok. Nereden para bulacağım? Ayşen

Cevap: Proje iyi ise para her zaman bulunur unutma. Birikmiş ne kadar paran var? Az parayla da iş kurulabilir. Yoksa da işte size para kaynakları:

Mikrokredi
4-5 kadın bir araya gelip mikrokredi için başvurabilirsiniz. (www.tgmp.net)

KOSGEB
Girişimcilere 60 saatlik bir eğitim veriyor, sonrasında sunduğunuz proje onaylanırsa 30 bin lira hibe alıyorsunuz. (kosgeb.gov.tr)

Not: Diyarbakır’da tanıdığım bir kadın önce kendiköyünde sonra da tüm ilde bisiklet kiralama işiyapıyor. Müthiş büyüdü. Hatta kocası da onunlaçalışmaya başladı. Sen neden yapamayasın?

Fark Yarat
Soru: Bayağı bir araştırma yaptım ve tuhafiye dükkanı açmaya karar verdim. Ama nasıl yapsam bilemiyorum? İclal

Cevap: İş kuracaksan, diğerlerini taklit etme. Aynı yerde 3 tane tuhafiye dükkanı var, bir tane de ben açayım dersen 6 ay içinde kapıya kilit vurma olasılığı var. En önemlisi nasıl fark yaratacağını bul. Çevrede aynı işi yapanları araştır. Müşterinin alışveriş tecrübelerini mi değiştireceksin? Yoksa daha çok çesit mi satacaksın? Daha ucuza mı mal edip satacaksın? Bunlar net olsun.

Yalnızım
Soru: Kendimi yalnız hissediyorum. Bir de korkularım var. Gelgitlerim var. Özellikle para konuları ve hukuki konular uykularıma giriyor. Ne tavsiye edersiniz? Songül

Cevap: Tavsiyem bir muhasebeci, mali müşavir ve avukat arkadaş bulman. Bir girişimci olarak birçok sözleşmeye imza atman, ödeme yükümlülükleri altına girmen gerekecek. Bu sözleşmeleri ve bankalarla olan ilişkinizi bu üç kanal vasıtasıyla daha sağlıklı kurabilirsin. Unutma; işin batması kâr edememenden değil ödemelerini yapamamandan olur. Bir de esnaf odalarına kaydol. Bağlı olduğun sektöre yönelik odalara kayıt olarak eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerden faydalanabilirsin. Seninle aynı işi yapan kişilerle tanışıp, çevreni genişletebilirsin. Sektörünüzle ilgili etkinlikler ve fuarlardan düzenli şekilde haberdar olabilirsiniz. Aynı zamanda kadın girişimcilere destek olan birçok sivil toplum kuruluşları var, bunlara da başvurabilirsin.