Haber

İran Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti

İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybettiğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim ve Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti’nin bulunduğu helikopter, zorlu hava koşulları nedeniyle Doğu Azerbaycan eyaletinde dağlık arazide kaza yaptı.

İranlı yetkililer ise kazada İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanının öldüğünü duyurdu.

İran resmi haber ajansı IRNA da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın helikopter kazası sonucu hayatlarını kaybettiklerini doğruladı.

Haberde, helikopterin dağlık bir araziye düştüğü ve olumsuz hava koşulları nedeniyle arama ve kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmada zorluk yaşadığı belirtildi.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ise istihbarat bilgilerine dayanarak suikaste ilişkin herhangi bir belirti olmadığını dile getirdi.

Öte yandan AKINCI İHA tarafından enkazı tespit edilen helikopter parçalarının tamamen yandığı ifade edildi.

Seçim bekleniyor

İran’ın muhafazakar kanadının temsilcisi Reisi ülkenin ruhani lideri Hamaney’in halefi olarak görülüyordu.

İran ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney ise kaza sonrası yaptığı açıklamada, ülkenin işleyişinde herhangi bir aksama olmayacağını belirtmişti.

Reisi'nin ölümünün ardından İran anayasasına göre yürütme görevinin başına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir'in gelmesi, 50 gün içinde de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması bekleniyor.