Haber

İktisatçı Hakan Kara, Türkiye'ye yatırım girişini yorumladı!

İktisatçı Hakan Kara, Türkiye'ye yatırım giriş verilerini analiz etti. Doğrudan yatırım gelmediği bilgisinin yanlış olduğunu belirten Kara, net değerin düşük gözükmesinin sebebini açıkladı.

   İktisatçı Hakan Kara, kendi X hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'ye doğrudan yatırım gelmediği bilgisinin doğru olmadığını açıkladı. Konut alımı hariç 2023 yılı verilerini aktaran Kara, net değerin düşük gözükmesini yurt içi yerleşik şirketlerin yurt dışındaki faaliyetlerine bağladı.

   Grafikle TCMB verilerini yorumlayan Hakan Kara, "Türkiye’ye doğrudan yatırım gelmediği bilgisi doğru değil. Çok güçlü olmasa da doğrudan yatırım girişi devam ediyor. Ancak yurt içi yerleşik şirketlerin yurt dışındaki doğrudan yatırımları da arttığı için net değer düşük görünüyor. 2023 yılında (konut alımı hariç) 7 milyar $ doğrudan yatırım çekmişiz. Öte yandan, yurt içi şirketlerin dışarıda 6 milyar $ yatırım yapması nedeniyle net doğrudan yatırım sadece 1 milyar $ olmuş" değerlendirmesinde bulundu.

   Kara'nın gönderisine gelen bazı yorumlar:

Hakan Kara kimdir?

   1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nden mezun olan Hakan Kara, Bilkent Üniversitesi'nde iktisat yüksek lisans programını tamamladı. Daha sonra New York Üniversitesi'nde yine ekonomi üzerine doktora yapan Kara; makroekonomi, Merkez Bankacılığı ve Türkiye ekonomisi üzerine makale ve kitaplar yazdı. Hakan Kara, Türkiye Merkez Bankası'nda başekonomist olarak çalıştı.