Haber

İki ülke daha Schengen bölgesine katıldı

Bulgaristan ve Romanya'nın, 31 Mart 2024 itibariyle deniz ve hava yoluyla Schengen bölgesine katılacakları belirtildi.

 Her iki ülke, AB Konseyi'nin açıklamasına göre, deniz ve hava yollarından girişlerde 31 Mart'tan itibaren sınır kontrollerinin kaldırılması hususunda üye ülkeler arasında oybirliğiyle anlaştı. Ancak kara sınırlarından girişlerde kontrollerin kaldırılması için yeni bir karar alınması gerektiği vurgulandı.

Daha önce Hollanda, Macaristan ve Avusturya'nın itirazları nedeniyle Şengen'e katılım sürecinde zorluklar yaşayan Bulgaristan ve Romanya, sonunda deniz ve hava yoluyla katılım konusunda anlaşma sağladılar. AB Konseyi, bu kararın alınmasının ardından deniz ve hava yollarından girişlerde sınır kontrollerinin kaldırılacağını duyurdu. Ancak kara sınırlarından girişler konusunda müzakerelerin devam ettiği bildirildi.

Özellikle Hollanda'nın göç ve yolsuzluk gibi gerekçelerle uzun süredir direnç gösterdiği Bulgaristan ve Romanya'nın Şengen'e katılım süreci, Hollanda'nın aralık ortasında itirazını geri çekmesiyle hız kazandı. Bu süreçte Bulgaristan, Romanya, İrlanda ve Kıbrıs Rum kesimi dışında kalan 23 AB üyesi ile Lihtenştayn, İzlanda, Norveç ve İsviçre'yi içeren Şengen bölgesinde, genelde istisnalar dışında sınır kontrolleri bulunmuyor.