Haber

Hak Ettiği Halde Emekli Olmayanlara Yeni Düzenleme Yolda! Emekli Maaş 'Fark' Düzenlemesi Geliyor!

Emekli maaşına 'fark' düzenlemesi, çalışmalar başladı! Yüksek maaş için güncelleme katsayısı yüksek yıl seçileceğini açıklayan Hacı Bayram Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Okan Güray Bülbül, emekli olmak için dilekçe verecekler için önemli açılmalarda bulundu...

Emekli olmak için hangi yıl dilekçe vereceğine karar vermekte zorlanan vatandaşlar oluğuna dikkat çeken Bülbül, bu durumun ekonomi yönetiminin önüne geldiğini ve bu konu hakkında emekli maaşlarındaki bu farkın ortadan kaldırılması adına çalışmalar başladığını açıkladı.

Emekli Maaşlarındaki Bu Farkın Ortadan Kaldırılacak!

Emekli aylıklarının hesaplanmasına kullanılan formüle bakıldığında, 2024 yılında emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025 yılındaki emekliliğe göre en az yüzde 30 daha fazla olması emekli hakkı elde eden kişilerin kafasını karıştırmaya devam ederken, ekonomi yönetimi bu konu hakkında çalışma başlatarak, hak ettiği halde emekli olmayanların emekli aylıklarında kayıp yaşanmaması üzerine formül üzerinde çalışacak.

Söz konusu düzenleme, aylıklarda enflasyon kaynaklı farkın oluşmayacağı seviyeye gelene kadar yürürlükte olacağını dile getiren Hacı Bayram Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Okan Güray Bülbül, maaşlar arasındaki farkın 2030 yılına kadar süreceğini belirtti. Ortaya çıkacak olan yeni formül sayesinde “hangi yıl emekli olsam daha yüksek maaş alırım?” Sorusunu ortadan kaldıracak.

Bilindiği üzere emekli aylıkları hesaplanırken güncelleme katsayısı önceki yılın enflasyon verisine göre hesaplanarak, 2024 yılında enflasyon 2023’e göre daha düşük olacağı için 2024’te hesaplanacak emekli aylığı 2025 yılında hesaplanacak aylığa göre daha yüksek oluyor. Tam olarak bu nedenlerden dolayı, ekonomi yönetiminin emekliliğini geciktirecekler için hak kaybı oluşmamasını sağlamak adına, yeni bir formül üzerinde çalıştığı bilgisine ulaşıldı.

Yeni Formüle Göre Emekli Aylık Hesaplaması Nasıl Yapılacak?

Sigortalıların emekli aylıklarındaki farkların çok önemli bir bölümü hesaplama öncesi yılın enflasyon oranı baz alınmakta. Bu durumda da yapılacak düzenlemenin temelini bu farklılığın ortadan kalkmasını sağlayacak şekilde olacak.

Yeni formül de enflasyon tek haneye düşene kadar, yani emekli aylıkları hesaplamasında enflasyonun etkisinin olmayacağı döneme kadar devam edecek bir çalışmaya yer verileceğini dile getiren Bülbül “2024 yılı itibarıyla emekli olacakların ödedikleri primler 2023 yılı güncelleme katsayısı kullanılarak 2024 yılına getirilecek. Daha sonra ise bu orana 2024 yılında verilen Ocak ve Temmuz zamları ilave edilecek. Aynı kişi 2025 yılında emekli olursa, primleri 2024 yılı güncelleme katsayısı kullanılarak 2025 yılı ocak ayına getirilecek ve bunlara sadece 2025 yılı ocak ayındaki zam uygulanacak” diyerek açıklama yaptı.