Haber

Güvenliğiniz için dijital temizlik yapın!

Gereksiz e-postalar, kullanılmayan dosyalar, uygulamalar, fotoğraf ve video kopyalarını bilgisayarınızdan silerek karbon ayak izinizi önemli derecede azaltabileceğinizi biliyor muydunuz?

Uzmanlar dijital veri havuzlarında depolama yapmak için gereken enerjinin 2025 yılında küresel karbon emisyonlarının yüzde 20’sine eşit olacağına vurgu yapıyor.

Gereksiz dijital verilerin bulut hizmetlerinde saklanmasının ciddi bir enerji israfına neden olduğuna dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Endüstri 4.0 Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Semih Yön, dijital temizlikle gezegene yayılan karbon ayak izinin azaltılabileceğini belirtiyor.

SIK SIK DİJİTAL TEMİZLİK YAPILMALI

Gereksiz veya çok eski e-postalar, kullanılmayan dosyalar, uygulamalar, fotoğraf ve video kopyalarını gizli karbondioksit birikimler olarak nitelendiren Yön, “Dijital temizlik, evrene yayılan bu toksinleri azaltmak hatta yok etmek demektir. Tüm çevrimiçi faaliyetler ciddi karbon emisyonlarına sebep olur. İnternet ve destekleyici sistemlerin karbon ayak izleri, küresel karbon emisyonlarının yüzde 3,7'sine eşittir.  2025 yılına kadar dijital veri havuzlarında depolama yapmak için gereken enerjinin tüm küresel karbon emisyonlarının yüzde 20’sine eşit olacağı tahmin edilmektedir. Yakın gelecekte, gereksiz dijital verileri, e-postaları, fotoğrafları ve benzer verileri cihazlarımızda ve bulut hizmetlerimizde barındırmanın korkunç sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalabiliriz. Bu nedenle sık sık dijital temizlik yapılması gerekmektedir.” dedi.

NELER YAPILABİLİR?

Basit gibi görünen bazı eylemlerin rutin haline getirilmesiyle, dijital temizlik ve enerji tasarrufu adına önemli bir rol oynanacağına değinen Dr. Semih Yön, şunları söyledi:

  1. GPS, WI-FI, Bluetooth ve internet bağlantıları kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutularak hem enerji sarfiyatı düşürülebilir hem de depolanacak veri azaltılmış olur.
  2. İndirim ve kampanyalar için gönderilen SMS ve e-posta listelerinden çıkmak ya da gönderi onayı vermemek büyük tasarruf sağlayacaktır.
  3. Önemsiz e-postalar direkt kalıcı olarak silinebilir.
  4. Gönderilen ve Gelen e-postalar için bir tarih seçilerek o tarihten eskilerin otomatik olarak tamamen silinmesi sağlanabilir.
  5. Çöp kutusu belirli aralıklarla kontrol edilerek kalıcı temizlik yapılabilir.
  6. E-posta yanıtlarken ek varsa bu ekler kaldırarak yanıtlanabilir. İçerisinde ek olan e-postalar yalnızca metin içeren e-postalara göre iki kat daha fazla çöp alan oluşturur.
  7. Akıllı telefonlardaki otomatik senkronizasyon yerine gerekli durumlarda manuel olarak eşitleme tercih edilebilir. Böylece, verilerin sık sık üzerine güncellenmesinin önüne geçilerek enerji tüketimi azaltmış olur.  

Sonuçta daha temiz bir dijital mecra oluşturulurken önemli miktarda enerji tasarrufu da sağlanmış olur.

Finansal sağlığınızı iyileştirmenin 3 yoluFinansal durumunuzu iyileştirmek için ne yapabilirsiniz? Finansal durumunuzu olumlu yönde etkilemek için hangi sağlıklı önlemleri alabilirsiniz? Bu soruları yanıtlamaya yardımcı olmak için finansal sağlığınızı iyileştirmenin 3 yolunu inceleyin.