Haber

Gezeravcı’nın uzayda yaptığı deneylerden birinin detayları paylaşıldı!

Ege Üniversitesi öncülüğünde uzayda yapılan deneylerden bir tanesinin sonucu ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın ülkeye dönmesi ile birlikte paylaşıldı. İşte detaylar…

İlk Türk astronot Alper'i Gezer Avcı bilim insanları öncülüğünde uzayda 13 deney  yaptı. Bu deneylerden birisi de Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'ın yaptığı Doç. Dr. Barış Uzilday ile Prof. Dr. İsmail Türkan'ın araştırmacı olarak katıldığı "Schrenkiella Parvulanın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması-Extremophyte"Olarak adlandırılan deneydi.

Yüksek tuzlu ortamlara dirençli olarak bilinen bitkinin, çok zayıf yer çekiminde yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı sürdürüp sürdüremeyeceğine ilişkin yapılan deney sonucunun, bitkinin fotoğraflarının, proje ekibine günlük olarak aktarıldığı söylenildi.

 “Schrenkiella parvula” bitkisi Mars’ta tarım yapma imkanının öncülüğünü yapabilir:

 Konuya ilişkin, Doç. Dr. Barış Uzilday  önemli açıklamalarda bulundu.

“Deneyin ikinci ve üçüncü günde bitkilerin çimlendiğini gözlemledik. Bu, bizim için çok önemliydi. Beklediğimiz büyüme seviyesine ulaştıklarını ancak bitkilerin yaprak ve gövde şekillerinin mikro yer çekimi ile farklılık gösterdiğini fark ettik. Schrenkiella parvula bitkisi Tuz Gölü etrafında yüksek tuza, ağır metallere, düşük ve yüksek sıcaklığa dayanıklı, zorlu şartlara uyum sağlayabilen bir bitki. Mars gibi, insanların ileride gitmeyi ve tarım yapmayı düşündüğü yerlerde orayı ıslah edebilmeyi sağlayacak öncü özelliklere sahip. Bitkileri, deney sonunda astronotumuz Alper Gezeravcı hasat etti.

Bir solüsyon ile metabolik süreç tamamen durduruldu. Daha sonra Uluslararası Uzay İstasyonunda -80 santigrat derecede derin dondurucuya aktarıldı. Aynı sıcaklıkta kapsül içinde dünyaya getirildi. Sonrasında da ülkemize getirilecek. Bunu takiben biz burada hem bitkilerin büyüme performansı hem de yeni nesil RNA dizilime yöntemi ile hangi genler aktifleşmiş, mikro yerçekimi altında bitki tuza nasıl yanıt vermiş bunları araştıracağız." ifadelerini kullandı.