Haber

Gayrimenkul satış fiyatı ekspertiz raporuyla belirlenecek!

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi meclis gündeminde, çalışmalar doğrultusunda devir işlemlerinin gerçek satış bedeli üzerinden yapılması sağlanacağı ve gerçek satış bedelinin beyan edilmemesinin önüne ekspertiz ile geçileceği konuşuluyor.

Gündemde yer alan konular arasında büyük yer kaplayan, yatırım amaçlı konut talebini düşürmek adına gayrimenkul değer artış kazanç vergisi, değerin ekspertiz raporuyla tespit edilmesi ve katlamalı emlak vergisi gibi düzenlemelerin hayata geçmesi ile ilgili emlak sektörü temsilcileri önemli açıklamalar yaptı.

Konut satışları düştü!

Merkez Bankası tarafından hazırlanan, Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatları enflasyon karşısında reel olarak düştüğü dikkatleri çekerken, son açıklanan endekse göre reel düşüş yüzde 16’yı aşmış olduğun gözlemlendi.

TÜİK verilerine göre ise, konut satışları, nisan ayında Mayıs 2021’deki tam kapanmanın ardından en düşük düzeye gerilediği bilgisine ulaşılırken, Pandemiden sonraki en durgun konut piyasası görüldü.

Konut piyasasındaki bu durgunluk karşınızda sektör yetkilileri, talebi düşürmeye yönelik yeni düzenlemeler üzerinde çalışırken, önümüzdeki ay meclis gündemine, gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ile devir işlemlerinin artık gerçek satış bedeli üzerinden yapılmasını sağlayacak düzenlemelerin geleceği konuşuluyor.

Söz konusu düzenleme ile birlikte, satış bedelinin beyan edilmemesinin önüne ekspertiz ile geçilmesi planlanıyor. Ayrıca, birden fazla konutu olanların katlamalı emlak vergisi ödemesi değerlendirilme kapsamına alınacağı konuşuluyor.

Bu durum ne gibi sorunlara neden olabilir?

Gündeme gelen düzenlemeler ile durgun olan piyasanın daha da durgunlaşacağına ya da fiyatlarda ciddi bir düşüş meydana gelip gelmeyeceği merak konusu olurken, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam konu ile ilgili açıklama yaptı.

Eksperle değerleme yapılma zorunluluğu ile ilgili açıklama yapan ATEM Başkanı Hakan Akçam, “Türkiye’deki tüm gayrimenkullerde değerleme raporu yapılsın” diyerek şu bilgileri aktardı;

Akçam, “ eksperle değerlendirme yapılma zorunluluğu bizimde desteklediğimiz bir durum. Vatandaş kendi gayrimenkulünün değerini kendisi belirlemesin. Güzel bir uygulama olacak ama yeni sorunlar doğuracak. Yaşanacak en büyük sorun, belediye rayiç bedeli 2 milyon iken konut bedeli 7-8 milyon olan  vatandaşlar aradaki makastan kaynaklı ciddi bir vergiyle karşı karşıya gelecek” dedi.

Belediye rayiç bedeliyle reel fiyat arasındaki açığı bir kereye mahsus istisna edip devam edilebileceğini savunan Akçam, “Tapu harçlarında yüzde 1 indirim olması yönünde talebimiz oldu. Bunlar inşallah olur ama değerleme raporuyla satışların gerçekleşmesi piyasaya biraz daha çeki düzen verecek gibi duruyor” dedi.

Akçam “İki evi olanlar, üçüncü konutu aldığı zaman vergilendirsin. Bu durum da vatandaşların barınma ihtiyacı yatırım aracı olarak kullanılmaz. Barınma ihtiyacı, ihtiyacı olan kişiler tarafından alınsın veya kiralansın” dedi.