Haber

Fındık üretiminde kriz kapıda! Krizin nedeni ise Gürcistan’dan gelen…

Türkiye, dünyada en çok fındık üretilen ülke konumunda yer alıyor. Ancak bu unvan dikkat edilmezse eğer son bulabilir. Gürcistan’dan 2017 yılında ülkemize giriş yapan bir böcek fındık üretimini ilerleyen yıllarda bitme noktasına getirebilir.

2017 yılında ülkemize Gürcistan’dan giriş yapan kokarca böceği fındık üretimini olumsuz etkiliyor. İlk olarak 2019 yılında Karadeniz’in doğusunda görülen böcek tüm bölgelerde üretimin beklenenden daha az olmasını sağladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise sadece Samsun’da beklenen rekoltenin yakalandığı geriye kalan tüm bölgelerde istenen verimin alınamadığı belirtildi.

Kayıplar %15 – %20 dolaylarında

Fındık üretiminde kahverengi kokarcadan dolayı yaşanan kaybın %15- %20 dolaylarında seyrettiği de İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü tarafından açıklandı. Konu ile ilgili alınacak olan tedbirlerin gündeme geldiği toplantıdan sonra yapılan açıklamalar ise kokarcalar tarafından bir an önce fındık üretimine verdiği zararın azaltılacağı vurgulandı.

Aynı zamanda kokarca probleminin Avrupa’da da yaşandığının da altı çizildi. Kokarcayla alakalı olarak zaman içerisinde sürekli bilgilendirme toplantılarının yapıldığını aktaran Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, “2019 yılındaki sorun sadece ülkemizde idi. Ancak şuan küresel bir sorundan bahsediyoruz. O nedenle bir an önce önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.

Kokarcalardan kaynaklı olarak rekoltenin azalmasının bir tarafa bırakılırsa diğer bir sorunun ise köylerin boşalması olduğunun altı çizildi.  Köylerin boşalması ile birlikte fındığa yeterli bakımın yapılmadığı hatırlatıldı.