Haber

Ev Alacakların Dikkatine! Uzman İsim Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Gizli Farkı Açıkladı

Yeni bir ev almak isteyen kişiler genel olarak evin konumuna, metrekaresine, binanın yaşına vb. birçok detayı tek tek inceliyor. Ancak gözden kaçan bu detay cebinizi önemli ölçüde etkileyebilir. Bu konu hakkında uzman görüşü işte sizlerle…

Sektörde sıkça karşılaşılan bir yanılgıya dikkat çeken Gayrimenkul Uzmanı Yeliz Sakarya, kat mülkiyeti ve kat irtifakı kavramlarının sıklıkla karıştırıldığını ve bu durumun alıcıları maddi olarak zarara uğratabileceğini belirterek, Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Arasındaki yüzde 20’lik farkı açıkladı.

Kat Mülkiyeti Mi Kat İrtifakı mı?

Sakarya'nın açıklamalarına göre, değerleme ve ekspertiz raporlarına bakıldığında kat mülkiyetli taşınmazların, kat irtifaklı taşınmazlara göre ortalama yüzde 20 daha yüksek değerlemeye sahip olduğu görülüyor. Bu durum, kat mülkiyetinin daha güvenli ve hukuki olarak daha net bir yapıya sahip olmasından kaynaklanıyor.

Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Arasındaki Fark Nedir?

Kat Mülkiyeti: Bir binanın tamamının veya bir kısmının ayrı ayrı bağımsız bölümlere ayrılması ve bu bölümlerin her birinin ayrı bir tapu ile mülkiyetinin belirlenmesi durumudur. Kat mülkiyeti, daha güvenli ve hukuki bir yapıya sahip olduğundan değerlemesi daha yüksektir.

Kat İrtifakı: Bir arsanın veya binanın, kat karşılığı olarak bölünmesi ve bu bölümlerin tapuda belirtilmesi durumudur. Kat irtifakı, henüz inşaat aşamasında olan veya inşaatı tamamlanmamış projelerde görülür. Kat mülkiyetine göre daha riskli kabul edilir.

Gayrimenkul alırken kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki farkı bilmek, maddi kayıpları önlemek için oldukça önemlidir.

Kat İrtifaklı veya Kat Mülkiyetli Tapulu Mülk Alırken Neye Dikkat Etmek Gerekiyor?

Kat İrtifaklı veya Kat Mülkiyetli tapulu mülk alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Yeliz Sakarya, mülk alırken mülkün mevcut fiziki durumu ile projesinin uyumlu olup olmadığının ilgili bilgilerin belediyeden kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, bunun kat mülkiyetine geçebilmenin şartlarından bir tanesi olduğunun altını çizdi.

Bu detayın mülkün kat mülkiyetli olamamasının sebeplerinden biri olabileceğine dikkat çeken Sakarya, “Bireysel olarak kat mülkiyetine geçiş mümkün değildir. Kat mülkiyetini almak müteahhit firmanın görevidir. Fakat müteahhit firmanın görevini yapmaması durumunda apartman ve site maliklerinin tamamının müracaatı ve aynı zamanda da gerekli yasal prosedürleri ile ilgili belediyeden iskân raporu alındıktan sonra tapu müdürlüğünde cins değişikliği yaptırmaları mümkündür” diyerek konuyla ilgili açıklama yaptı.