Haber

EPDK'dan iki elektrik dağıtım şirketine 191 milyon lira para cezası

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Akedaş Elektrik Dağıtım Şirketi (AKEDAŞ) ve Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne (UEDAŞ) 191 milyon lira para cezası verildi.

EPDK'nın açıklamasına göre, AKEDAŞ'ın depolamalı elektrik üretim tesisi kurma amacıyla önlisans başvurusu alınması sürecinde, dağıtım hattı kapasitesinin uygun olmaması sebebiyle olumsuz görüş bildirmesine rağmen, aynı anda lisanssız projeler için kapasite tahsisi yapıldığı tespit edildi. Bu durum nedeniyle AKEDAŞ'a 173 milyon lira idari para cezası uygulandı.

UEDAŞ'ın da benzer şekilde başvurularla ilgili bağlantı görüşleri oluştururken, trafo merkezlerinde kapasite olmasına rağmen önceden bildirilenlere negatif, sonradan bildirilenlere ise pozitif bağlantı görüşü sunduğu belirlendi. Bu mevzuata aykırı uygulama sebebiyle UEDAŞ'a Elektrik Piyasası Kanunu'nun 16. maddesi gereğince 18 milyon lira idari para cezası verildi.

Ayrıca, her iki şirketin uygulamaları sonucunda hak kaybına uğrayan başvuru sahiplerine gerekli düzeltmeler yapıldı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu cezaların dağıtım şirketleri için önemli bir öğreti olduğunu belirterek, "Tüketici haklarına verdiğimiz önem gibi, ülkemizin enerji potansiyelini artıracak her yatırımı titizlikle takip ediyoruz ve özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanıyoruz" dedi.

40 milyar dolar düzeyinde yatırım bekleniyor

Açıklamada ayrıca, depolamalı Rüzgar Enerjisi Santrali ve Güneş Enerjisi Santrali yatırımlarıyla ilgili bilgi verildi. EPDK tarafından, depolamalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla yapılan başvuruların sonucunda 30.688 megavat gücündeki 613 projeye önlisans verildiği belirtildi. Verilen önlisansların 16.704 megavat gücündeki 236'sı Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projelerini, 13.984 megavat gücündeki 377'si ise Güneş Enerjisi Santrali (GES) projelerini oluşturuyor. Bu önlisansların gerçekleşmesiyle birlikte sahada 40 milyar dolar düzeyinde bir yatırımın hayata geçirilmesi bekleniyor.

Depolamalı RES/GES yatırımlarının yanı sıra, lisanssız elektrik üretimi Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından en üst düzeyde faydalanabilmesi ve kendi elektriğini üreterek öz tüketim yapabilen herkes için büyük önem arz etmektedir.