En değerli para olan ilk maaşla ne yapmalı?
Kazanılan ilk para en değerli paradır ve hayat boyu unutulmaz. Genellikle ilk maaşın bir bölümü yakın arkadaşlar ve aile üyelerine harcanır. Ama maaşınızın tamamını başkalarını mutlu etmek için harcarsanız, ilk maaşla yatırım fırsatını de kaçırmış olursunuz.
İlk maaşla yapılacaklar manevi açıdan önemlidir. Liste de
oldukça uzundur; ilk maaşla anneye alınacaklar, ilk maaşla aileye
alınacak hediyeler, eve alınacaklar, iş arkadaşlarına ısmarlanacak
yiyecekler. Tabii tüm bunlara yetişmek daha ilk kazancınızda bütçe
yönetiminizi altüst edebilir.
HEPSİNİ HARCAMA
İlk maaşla yapılan en büyük hata maaşın tamamını harcamaktır. Kendi kazandığınız parayla harcama yapmak belki çok keyifli olabilir ama bir noktada birikim yapmaya başlamanız gerekir. İlk maaşınızı aldığınızda hepsini harcarsanız sonraki maaşlarınızda da birikim yapmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle daha ilk aydan itibaren dengeyi tutturmaya ve tasarruf önlemleri almaya özen göstermelisiniz. Ayrıca ilk maaşınızı aldığınızda çevrenize karşı duyacağınız bazı sorumluluklarınız da olabilir. Örneğin, arkadaşlarınız veya aile bireyleriniz onlara küçük hediyeler almanızı ya da onları keyifli bir akşam yemeğine çıkartmanızı bekliyor olabilir. Maaşınızın bir kısmını çevrenizdekileri mutlu etmek için elbette kullanabilirsiniz, fakat bu harcamalarınızda aşırıya kaçmamalısınız.
GELİR GİDER DENGESİ
İlk maaşınızla harcamalarınıza başlamadan önce mutlaka bir bütçe yönetimi yapmalı ve bütün harcamalarınızın hesabını tutmayı prensip edinmelisiniz. Kendi ihtiyaçlarınızı bizzat kendiniz karşılayacağınız bir döneme girerken harcamalarınız konusunda dikkatli davranmalısınız. Her ay gelir ve giderlerinizi bir yere not ederek bütçe çalışması yapabilirsiniz. Eğer geliriniz ile giderleriniz arasında iyi bir denge kurabilirseniz finansal anlamda çok daha rahat hissedersiniz.
VARSA BORCUNU KAPAT
Geçmiş dönemlerden devam eden borçlarınız varsa her ay ilk önce borçlarınızı ödemeli, sonrasında harcamalarınızı planlamaya başlamalısınız. Aynı şekilde kira ve fatura ödemelerinizi de tamamladıktan sonra diğer tüm harcamalarınızı planlamaya geçebilirsiniz. Bunları sonraya bırakmak ipin ucunun kaçtığı dönemlerde kiranızı, faturanızı ya da borçlarınızı ödeyemeyecek bir duruma gelmenize sebep olabilir.
YOLUN BAŞINDA HEDEF KOY
Bu nedenle ilk olarak sabit giderlerinizi halletmelisiniz. Ayrıca daha yolun başındayken mutlaka kendinize bir hedef koymalısınız. Bu noktada gerçekleştirmek istediğiniz hayallerinizi de gözden geçirebilirsiniz. Günlük harcamalarınız ve sabit giderleriniz dışında para biriktirerek ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bir ev ya da bir araba sahibi olma hedefi, birikim ve bütçe yönetimi yapan kişinin çok daha iyi bir şekilde motive olmasına yardımcı olabilir.
Finansal sağlık nasıl ölçülür?Finansal sağlığınızı daha iyi anlamak ve değerlendirmek için aşağıdaki temel soruları kendinize sorabilirsiniz.