Haber

Emeklilikte Yeni Dönem: Çalışan Emeklilere İkinci Maaş Mı Geliyor? İşte Detaylar

Emekliler, bir yandan maaşlarına gelecek zammı heyecanla beklerken, bir yandan da yeni emeklik sistemi ile nelerin değişeceğini merak ediyor. Yeni emeklilik sistemin avantajları ve dezavantajları merak konusu olurken, Erdem sistemin ayrıntılarını açıkladı…

Emeklilik sistemindeki karmaşıklık ve adaletsizlikler konusu emeklilerin gündeminde büyük yer kaplayan ve uzun süredir tartışmalara neden olan emeklik sistemi ile ilgili yapılacak değişiklikler merak konusu olurken, Faruk Erdem'in Emeklilik Sistemindeki Değişikliklere İlişkin değerlendirmelerde bulunarak dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Emeklilik Sistemi Değişiyor Mu?

Mevcut emeklilik sisteminin 2000 öncesi, 2000-2008 ve 2008 sonrası olmak üzere üç farklı dönemde farklı kurallara göre işletildiğini ve bu durumun karmaşıklık yarattığını belirten Erdem, farklı aylık bağlama oranlarının ve güncelleme katsayılarının emekli aylıkları arasında önemli farklılıklara neden olduğuna dikkat çekerek, “özellikle 2024 ve 2025 yılları arasında yaşanan güncelleme katsayısı farkı, emekliler arasında ciddi bir adaletsizlik yaratıyor” dedi.

Maaş Farkı Ortandan Kalacak Mı?

A Para canlı yayınında konuşan Faruk Erdem yeni emeklik sistemi ile ilgili değerlendirmede bulunarak, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Güncelleme katsayıları sebebiyle de yıllar arasında çeşitli sorunlar ortaya çıktığını belirten uzman isim, “2024 ile 2025 arasında çok bariz bir güncelleme katsayısı farkı ortaya çıktı” diyerek, Bununla ilgili de bir çalışma başlatıldığını Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan açıklamıştı yine AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Güler de bu çalışmanın bitmesini beklediklerini, bu çalışma geldiğinde yani bu çalışmanın neticesine göre de bir yasal düzenlemeyle bu farkın kapatılabileceğini söylemişti. Ama şu gerçek ki 2024'te güncelleme katsayısı daha yüksek çıkıyor. Bu yıl emeklilik müracaatı yapanlar 2025'te müracaat edeceklere göre daha yüksek bir güncelleme kat sayısıyla maaşlarını çarpacaklar. Maaş düşürülmüyor, yeni emekli olacaklarla ilgili bir durum bu, emeklilerle ilgili bir durum değil. Emeklilerin maaşının düşürülmesi diye bir şey söz konusu değil. Dolayısıyla bu hesaplama yöntemi değişebilir.” Dedi

Tamamlayıcı emeklilik sistemi yani ikinci emekli maaşı ile ilgili açıklama yapan Erdem, “Bu da orta vadeli programda yer almıştı, ilkinde de yer aldı, ikincisinde de yer aldı. 2025'in üçüncü çeyreği takvim olarak gösterildi, burada şu anda uygulanan otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminin zorunlu hale getirilmesi. Dolayısıyla hem devlet katkısı hem işveren katkısı hem de işçi payıyla birlikte bir birikimin olması. Şu anda 10 yıl 56 yaş şartları var. Belki o yaş şartı 60'a çıkabilir veya düşebilir bilemiyorum ama ikinci bir emekli maaşı gelecek” dedi.

Erdem konuşmasına “bu paket meclise geldiğinde detaylarını sıkça konuşacağız." Diyerek son verdi.