Haber

Emeklilik İçin Yaşı Bekleyenlerde Kıdem Tazminatı Almayı Hak Ediyor! İşte O Şartlar ve Süreç…

Çalışma sistemindeki ‘Kıdem Tazminatı’ herkesin hakkı olduğu gibi emekli olmak için iş çıkışı talebinde bulanan çalışanlarında hakkı! Ayrıca belli prim gününü doldurmuş yaş şartını bekleyen çalışanlarda kıdem tazminatı alabilir. Tabii ki bazı şartları yerine getirmek koşuluyla.

Prim günlerini doldurmaya çalışan kişilerin birçoğu kıdem tazminatı hakkı olduğundan habersiz. Halbuki İş Kanunu'nda yer alan maddelere göre, çalışan herkesin, emekli olduklarında, son işyerlerinde geçirdikleri süre boyunca hesaplanacak tutar kadar kıdem tazminatına hak bulunmaktadır. İşte o şartlar…

7.000 Günü Olan İşçi De Bu Haktan Yararlanabilir

Emeklilik için yaş dışındaki tüm şartları sağlayan çalışanlar da kıdem tazminatı ödemesini alabilir. Toplumda, sadece 15 yıl sigortalı ve 3600 gün prim günü olan işçiler kıdem tazminatı ödemesi alabilir algısı olurken, İş Kanunu'nda yer alan maddelere göre, çalışan herkesin, emekli olduklarında yahut prim gününü doldurdukları son işyerlerinde geçirdikleri süre zarfında hesaplanacak tutar kadar kıdem tazminatı alabilirler.

Bu konuyu Milliyet'in yazarı Cem Kılıç detaylı bir şekilde şu şekilde kaleme alarak, konuyla ilişkin aşağıdaki bilgileri verdi;

Açıklamada; 7.000 günü olan çalışanın da bu haktan yararlanabileceği bilgisi verilirken, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesinin 5. Fıkrasında yer alan bilgilere göre, 1999 yılında emeklilikle ilgili yapılan değişikliğe kapsamında, bu tarihten sonra emekli olmak için gerekli koşullara eklenen yaş şartı dışındaki prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini dolduranların da kıdem tazminatına hak kazanabileceği bilgisi yer alıyor. Bu durumda da İş Kanunu’na tabi olarak çalışanlar, emekli olduklarında son işyerlerinde geçirdikleri süre uyarınca hesaplanacak tutar kadar kıdem tazminatı hak kazanmaktadır.

Gerekli şartlar neler?

Milliyet yazarı Cem Kılıç bu durumu bir örnekle şu şekilde açıkladı; “15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme gün sayısını son 2 yıldır çalıştığı işyerinde dolduran bir çalışan, son işvereninden 2 yıllık kıdemi için ortalama brüt ücretinden sadece damga vergisi kesintisi yapılarak kıdem tazminatını alabilir. Son işvereninde çok daha uzun süre çalışan ve 3600 günün 15 yılın tamamını aynı işverene bağlı olarak geçiren işçi son elde ettiği brüt ücretinin 15 katı kadar kıdem tazminatı alabilir. Ancak, son işverenindeki çalışma süresi 1 yıldan az olan işçiler kıdem tazminatına hakkından muaf olacaktır”

“01.01.2000 tarihinde ilk kez sigortalı olmuş bir kişi ise 7.000 gün prim ödenmiş olması durumunda ya da 25 yıllık sigortalılık süresi içinde en az 4500 gün prim ödemesi yapmış olması durumunda kıdem tazminatı hakkından yararlanabilir.

Söz konusu hak ile ilgili daha kapsamlı bilgileri SGK’tan öğrenebilirsiniz. SGK’ya başvuru yaparak bu hakka sahip olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.