E-ticarette şirketler neden zorlanıyor?
İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (İTOSAM) hazırladığı e-ticaret raporunda, şirketlerin e-ticaret alanında karşılaştıkları 4 temel zorluk ortaya çıktı.
İstanbul Ticaret Odası(İTO)’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre
Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) , "Reel Sektörün
Dönüşümünde E-Ticaret ve E-İhracat" başlığıyla bir rapor
yayınladı.
Raporun öneriler bölümünde, "E-ticaretin gelişiminin
sürdürülebilir bir zeminde ilerlemesi için adil bir e-ticaret
platformları ekosistemi tesis edilmeli. Bu kapsamda adil
fiyatlandırma, komisyon oranlarının makul seviyelerde kalması,
rekabetin teşvik edilmesi gibi unsurlara dikkat edilmesi
gerekiyor." ifadelerine yer verildi.
Komisyon oranı azaltılacak
Raporda, şirketlerin en önemli gördükleri hususlar arasında siber güvenlik önemlerinin artırılmasına yönelik olarak denetim mekanizmasının geliştirilmesi ve e-ticaret platformlarının uyguladıkları komisyon oranlarının azaltılmasına yer verildi.
E-ticarette en çok karşılaşılan 4 temel zorluk
İstanbul’da faaliyet gösteren 513 şirket ile yapılan anket sonuçlarına yer verilen rapora göre şirketler e-ticarette en çok 4 konuda zorluk yaşıyor.
Yüksek komisyon oranları şirketlerin maruz kaldıkları zorluklar arasında yüzde 56.5 ile ilk sırada yer alırken, kargo ücretlerinin yüksek olması yüzde 45.5 ile ikinci, e-ticarette aşırı rekabet yüzde 37.8 ile üçüncü, lojistik problemler ise yüzde 30.9 ile dördüncü temel zorluk oldu.
Raporda yer alan tespitlere göre dünya genelinde 2021'de 5,21 trilyon dolarlık hacme ulaşan e-ticaret satışlarının 2026’da 8,15 trilyon dolar olması bekleniyor.
E-ticaretin bir alt kolu olarak e-ihracat da bu yeni pazar içinde önemli bir büyüklüğe ulaşmış durumda.
Raporda, işletmeden tüketiciye 1 trilyon dolarlık büyüklüğe yaklaşan e-ihracat pazarının, 2030 yılına kadar 6-7 katlık artış yaşayabileceğini öngören tahminler bulunuyor.