Haber

Düzenli gemi seferlerine ilişkin kurallar belirlendi

Türkiye'deki sahil tesisleri ile yurtdışındaki kıyı tesislerine yönelik olarak, araç veya yolcu taşıyan gemilerle gerçekleştirilen düzenli seferlere ilişkin prosedür ve kurallar belirlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan "Gemilerle Yapılan Düzenli Seferler Hakkında Yönetmelik," Resmi Gazete'de yer aldı.

Bu kapsamda, Türkiye'deki sahil tesisleri arasında düzenli seferler gerçekleştirecek işletmeler, gemileri için Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden hat izni almak zorunda. İşletmecinin talebi doğrultusunda, gemilere birden fazla hat için izin verilebilecek, ancak bu izinler, tarifelere uyulması şartına bağlı olacak.

Düzenli seferler düzenleyecek gemilerin Milli Gemi Sicili veya Türk Uluslararası Gemi Sicili'ne kayıtlı olmaları gerekecek. İşletmecilerin yaz ve kış tarifelerine geçiş tarihleri, bölgesel iklim şartları göz önüne alınarak belirlenebilecek. Ayrıca, özel günlerde yolcu ve araç yoğunluğunun yaşandığı durumlarda, gemi seferlerine ek seferler yapma yetkisi, kıyı tesisleri işleticilerinin onayına bağlı olacak.

Çevrim içi başvuruda bulunulacak

Başka bir işletmeciye ait gemilerin kullanılması durumunda, kendi seferlerini aksatmamak kaydıyla ilgili liman başkanlığından izin alınması gerekecek. Düzenli sefer yapacak işletmeciler, hat izni belgesi için Düzenli Seferler Bilgi Sistemi (DSBS) üzerinden çevrim içi başvuruda bulunacak.

Türkiye'deki sahil tesisleri ile yabancı ülkelerdeki sahil tesisleri arasında düzenli sefer düzenlemek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin, idareden uygunluk yazısı alması zorunlu olacak. Uygunluk yazısının süresi idare tarafından belirlenecek ve süresi bitmeden en az bir ay önce yenilenmesi gerekecek.

Fazla yolcu ve araç bileti satışı yapılamayacak

Sefer programlarında değişiklik yapılmadan, mücbir sebepler dışında seferlere ara verilmeyecek. Geminin kapasitesinden fazla yolcu veya araç bileti satışı yapılamayacak. Hat izni olmayan veya askıya alınan hatlarda düzenli sefer düzenlenemeyecek.

Yönetmeliğin yürürlüğe gireceği tarihten önce hat izni alan işletmecilerin izinleri, mevcut sürelerinin bitim tarihine kadar geçerli olacak. Yönetmelik ise üç ay sonra yürürlüğe girecek.