Haber

Dünyanın en zengin beş iş insanının serveti iki katına çıktı

Oxfam adlı İngiliz uluslararası insani yardım kuruluşu, dünyanın en zengin beş iş insanının 2020'den bu yana servetlerini iki katından fazla artırdığını ve bu süreçte beş milyar insanın daha da yoksullaştığını ifade etti.

İsviçre'nin Davos kentinde başlayan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yıllık toplantısında Oxfam tarafından sunulan "Inequality Inc" (Eşitsizlik Inc) adlı rapor, dünyanın en büyük 10 şirketinden 7'sinin bir milyarder tarafından yönetildiğini ya da bu şirketlerde ana hissedar konumunda olduğunu gözler önüne serdi.

En zengin beş kişi kim? 

Rapora göre, dünyanın en zengin beş kişisi olan Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison ve Mark Zuckerberg'ın toplam serveti 2020'den bu yana %114 artarak 869 milyar dolara yükseldi. Bu artışın saat başına 14 milyon dolar gibi dikkat çekici bir oranda gerçekleştiği vurgulandı. Diğer taraftan, dünya nüfusunun yaklaşık beş milyarını oluşturan insanların ücretlerinin 2020'den beri reel olarak %0,2 azaldığı belirtildi.

Oxfam'ın raporunda, en büyük 148 şirketin 3 yıllık ortalamaya göre %52 artışla 1,8 trilyon dolar kar elde ettiği tahmin ediliyor. Ancak, bu kar artışının enflasyonun reel ücretleri eritmesi sonucunda milyonlarca işçinin geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kalmasına neden olduğuna dikkat çekildi.

Yeni kurumsal düzenlemeler yapılmalı

Raporda, kurumsal gücün eşitsizliği artırmak için işçileri sıkıştırma, zengin hissedarları daha da zenginleştirme, vergiden kaçınma ve kamu kurumlarını özelleştirme yollarının kullanıldığı belirtildi. Bu dengesizliği ortadan kaldırmak için hükümetlere, tekelleri kırmaya, aşırı kar ve servete vergi koymaya, yeni kurumsal düzenlemeler yapmaya çağrıda bulunuldu.

Raporda ayrıca, Oxfam'ın Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Bankası ve Forbes'un zenginler listesi verilerine dayanarak hazırladığı rapor, zenginlere uygulanacak servet vergisinin yılda 1,8 trilyon dolar gelir getirebileceği tahminini içeriyor.

Oxfam International Geçici İcra Direktörü Amitabh Behar, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu eşitsizlik tesadüf değil. Milyarder sınıfı, şirketlerin, diğer herkesin zararına olmasına rağmen kendilerine daha fazla zenginlik sağlamasını temin ediyor... Hiçbir şirket ya da birey, ekonomilerimiz ve yaşamlarımız üzerinde bu kadar güce sahip olmamalıdır, açık olmak gerekirse hiç kimse bir milyar dolara sahip olmamalıdır." şeklinde ifadelere yer verdi.