Haber

Dikkat dolandırıcı! Bu sözlere kanmayın

Dolandırıcılık vakaları artarken, dolandırıcılık yöntemleri de çeşitlendi.

Artık telefonunuz çaldığında, kapınıza kargo geldiğinde, internetten alışveriş yaparken ya da araba alırken dolandırıcılığa maruz kalabilirsiniz. Mağdur olmamak için dolandırcıların yöntemlerini bilmek ve uyanık olmak son derece önemli. Dolandırıcıların en çok kulandığı yöntemleri ve şüpheleneceğiniz durumları 'para durumu' okurları için derledik.

Son dönemde en yaygın gerçekleşen dolandırcılık yöntemi, telefonla arayan kişilerin kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtıp, banka hesabı bilgilerinize ulaşmaya çalışması. Adınız FETÖ-PKK veya terör örgütü soruşturmalarına karıştı diyerek sizden para isteyen şahıslara kesinlikle inanmayın!

'VALİLİKTEN ARIYORUM'

'Belediyeden, valilikten, kaymakamlıktan geliyoruz, yardım yapacağız' diyen biri kapınıza geldiyse şühlenemeye başlayabilirsiniz. Belediye yetkilileri ya da valilik personellerinin isimlerini vererek, bağış, yardım, engelli biteyler akülü araç veya şehit ailelerine destek gibi gerekçelerle para talep edildiğinde mutlaka teyit için ilgili kişiye ya da kuruma danışmalısınız. Son dönemde hem belediyeler hem de valiliklerde bu tip dolandırıcılığa karşı uyarılar artmaya başladı.

Vatandaşlara vergi borcu tebligatı diye boş kağıt ve senet imzalatan dolandırıclık şebekelerine de dikkat. Kendini kargo görevlisi ya da gerek dairesi çalışanı olarak tanıtarak, 'vergi borcu tebliğ ediyoruz' diyenlerin imzalattığı belgelerin senet ya da çek gibi sizi borçlandıracak belgeler olma ihtimalini aklınızdan çıkarmamalısınız.

'BANKADAN ARIYORUZ'

Yine 'Bankanızdan arıyoruz, hesabınızda anormal hareketler var' diye aranıyorsanız dolandırıcılık mağduru olmaya çok yakın olabilirsiniz.. Telefondaki kişi, bankada var olması gereken kişisel bilgilerinizi ve şifrenizi istiyorsa şüpheniz artmalı. 'Verdiğimiz güvenli hesaba paranızı yatırın' diye yapılacak yönlendirmeler de dolandırcılık yöntemidir.

"Hesabınız 24 saat içinde kapanacak" ya da "Ödülünüzü veya paketinizi almak için bizimle hemen irtibata geçin" gibi hemen bir şey yapmanızı isteyen heyecanlandırıcı mesajlar ile kargoyu almazsanız 'Şu cezayı alırsınız' gibi mesajlara da itibar etmeyin. Kargonun alınmadığı takdirde gönderene iade edilmesinden başka bir yaptırımla karşılaşmazsınız.

Dolandırıcı şahıslar Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medyalarda açtıkları sahte hesaplarla kendisini askerlik arkadaşınız, eşinizin-çocuğunuzun yakın bir arkadaşı veya uzaktan bir akrabanız gibi tanıtarak başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu bildiren mesajlarla, belirli bir adrese para yollamanızı isteyerek sizleri mağdur edebilir. Piyasa fiyatının çok çok altında bir fiyatla satışa sunulan araç, telefon ve elektronik eşyalarla ilgili reklamlara dikkat. Bu tip reklamlar tamamen dolandırıcılık amacıyla yayınlanan reklamlardır. Bu reklamların olduğu sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın. Mutlaka alacağınız ürünün piyasa değeriyle karşılaştırmasını kesinlikle yapın.

İşte en sık yapılan para hataları!En sık yapılan para hataları hakkında bilmeniz gerekenler bu listede...