Depremzedeler için ‘Evim Yuvan Olsun’ kampanyası
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremzedelerin çadır ya da konteynerden ziyade kalabilecekleri bir yuva talebinin bulunduğunu belirterek, bununla ilgili ‘Evim Yuvan Olsun’ kampanyası başlattıklarını duyurdu.
‘YÜZDE 73 OTURULABİLİR DURUMDA’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Acil Durum Yönetim
Merkezi'nde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından
gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay,
şu bilgileri verdi: “830 bin 806 binanın 407 bin 786'sı hasarsız.
Tespiti yapılan her bir binanın yaklaşık yüzde 49'u hasarsız.
İçinde oturulabilir. Az hasarlı binalara baktığımızda 205 bin
86'sı, o da yüzde 24 buçuğu yapıyor. Toplam yüzde 73'e yakın bir
oranı binaların tekrar içerisinde doğrudan oturulabilir veya ufak
bir bakımla oturulabilecek bir konumda."
‘EVİM YUVAN OLSUN’ KAMPANYASI
Kurulu konteyner sayısının 6 bini aştığı bilgisini veren Oktay, depremzedelerin çadır ya da konteynerden ziyade kalabileceği bir yuva talebinin bulunduğuna işaret etti. Bununla ilgili bir kampanya başlattıklarını bildiren Oktay, şunları kaydetti: "Türkiye'de yaşayıp ikinci evi olan ya da yurt dışında yaşayıp Türkiye'de ikinci evi olan, kullanmadıkları evlerini veya yazlık evlerini depremzede ailelerin kullanımına bedelsiz olarak sunmak veya evlerini uygun şartlarda depremzede ailelerin oturması için kiralamak isteyen hayırseverlerimiz, gönül rahatlığıyla evimyuvanolsun.org sitesinden başvurabilirler.
Eğer bu siteden başvurabilirlerse bu defa bu evler kaymakamlıklarımız aracılığıyla süreli olarak depremzede ailelerimizin, özellikle dezavantajlı depremzede ailelerimizin, kullanımına sunacağız. Yani ev sahibiyle afetzede kardeşlerimizi karşı karşıya getirmekten ziyade doğrudan, arada kaymakamlığın garantörlüğünde bir sistemi ve süresi bittiğinde de yine aynı kamu otoritesinin garantörlüğünde evinin teslim edileceği bir sistem bu.
Ola ki evde bazı sıkıntılar olursa o da yine sigorta sistemiyle de sigortalayarak yapılıyor olacak. Yine bu platformda bağışçılarımız, depremzede aileler için kira yardımında da bulunabilirler. Yani birisi kira yardımında bulunursa bir başkası da kiralık verirse onun kirası bağışlanan kiradan ödenebilir."
Deprem riskine karşı çelik yapılara mı yönelmeliyiz? Kahramanmaraş’taki deprem yaşadığımız son deprem olmayacak. Ülkemizdeki deprem riski bitmedi, bitmeyecek. Türkiye’deki diri fay hatları 42 il ve 110 ilçeden geçiyor. Sayıları ise tamı tamına 485. Depremden korunmak için çelik yapılara mı yönelmeliyiz?