Haber

DASK’tan Poliçe Limitiyle ilgili Açıklama Geldi!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), sorumluluklarının poliçe limitiyle ile sınırlı olduğunu dile getirerek bu durumun Yargıtay kararıyla, hükme bağlandığını duyurdu. Peki Zorunlu Deprem Sigortası nedir? Detaylar işte sizlerle...

DASK Sorumluluklarını Açıkladı!

Doğal Afet Sigortaları Kurumunun, sigortalıların ödediği poliçe primlerinden oluşan fonları ve bu fonlarla alınan reasürans koruması ile sigortalıların deprem sonucu oluşan hasarlarını poliçe teminat limitleriyle sınırla olmak koşuluyla ödemekle yükümlü kamu tüzel kişiliği haiz bir kurum olduğu belirtildi. DASK, Bu açıklama doğrultusunda, 6 Şubat depremlerine dikkat çekerek, DASK olarak tek önceliklerinin sigortalıların tazminatlarına bir an önce kavuşması ve aynı zamanda da mağduriyetlerinin giderilmesi olduğu dile getirdi.  Söz konusu süreçlerin en hızlı bir şekilde ele alındığını ve tüm işlemlerin mevzuata, kanuna, kaidelere uygun olarak, tüm sigortalılara eşit olacak şekilde yürütüldüğü bildirildi.

Yargıtay kararı bozdu!

Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi olan bir vatandaş, sahibi olduğu söz konusu sigorta havuzudur. DASK ise sigortalıların ödediği primler karşılığında deprem sonucu oluşan hasarlarını, mevzuata göre “Poliçe Limitiyle Sınırlı” olmak koşuluyla ödemektir.

Daha önce belirlenen karara göre, Deprem Sigortası Genel Şartları A-4 maddesinde de Sigorta Bedelinin Tespiti hususuna yer verilmiş olup ilgili maddede Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı’na atıf yapılarak sigorta bedelinin her halde azami teminat tutarından çok olamayacağı kararı verilmiştir.

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi rayiç değer esaslı bir sigorta niteliğinde olmayıp ve zeyilname düzenlenmeksizin ek prim alınmaksızın değişen tarife baz alınarak otomatik olarak ödeme yapılmasını talep etmek, Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları genel şartları ile uyuşmamakta olduğuna dikkat çekerek, yapılan itirazlar sonucu konunun üst karar mercii olan Yargıtay’a taşındığını açıkladı.

DASK yetkilileri, Yargıtay, söz konusu DASK’ın sorumluluğunun poliçe limiti ile sınırlı olduğuna hükmetmiş ve Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti tarafından alınan kararı bozmuştur. Bu durumda da Bölge Adliye Mahkemelerimizin (İstinaf) DASK’ın ‘ek prim alınmaksızın güncel tarifeden ödeme yapamayacağı ve aynı zamanda da tazminatın poliçe bedeli ile sınırlı olduğuna ve halihazırda verilen kararın ardından aksi görüşlerin herhangi bir hukuki dayanağının olmadığı kesinleşmiş olduğunu aktardı.