Haber

Çay fiyatları cep yakacak: Bu fiyatlarda çay almak artık zorlaşacak

Çaykur, mayıs ayı içerisinde, "çay fiyatlarına yönelik yapılan zam haberleri gerçekleri yansıtmıyor" açıklamalarına rağmen son zamanlarda çay fiyatları hızla yükselerek 155 TL'ye kadar çıktı. Cep yakan cinsten olan çay fiyatları vatandaşları da düşündürmeye başladı. İşte güncel çay fiyatları...

Açıklamalara göre, tüketici fiyat endeksinde son üç yıl içinde alkolsüz içeceklerin ve gıda sektörünün payı %25'in üzerine çıktı. 2021 yılında bu oran %25,94 iken geçen yıl %25,32'ye düştü, ancak bu yıl içinde %25,43 olarak tekrar arttı. Bu durum çay fiyatlarını beklenmedik şekilde artırdı. Peki çay fiyatları ne kadar oldu, ne kadar artması bekleniyor? İşte çay fiyatlarındaki son durum...

Türkiye’de çay tüketimi

Trabzon Ticaret Borsası tarafından sunulan verilere göre, Türkiye genelinde günlük çay tüketimi oldukça yüksek seviyede. Günlük 245 milyon bardak çay tüketilmesiyle birlikte bu rakam aylık bazda 735 milyon bardağa, yıllık ise 8 milyar 820 milyon bardak çaya ulaşıyor. Türkiye’nin çay kültürü, siyah çayın çok fazla tüketilmesini beraberinde getiriyor. Fazla tüketilmesine rağmen gittikçe pahalılaşan çay, vatandaşların bütçelerini zorlamaya başladı.

Yılın ikinci yarısında çay fiyatlarında beklenmedik artış

2023 yılının ikinci yarısından itibaren çay fiyatları sürekli olarak artış gösterdi. Haziran-Ekim döneminde çay fiyatları %88 oranında yükselerek, 1 kg çayın fiyatı 120 TL seviyesine ulaştı. Çaykur, resmi bir açıklama yapmasa da mayıs ayında paylaştığı duyuru ile çay fiyatlarındaki zamların gerçeği yansıtmadığını belirtmişti. Ancak, bu hafta içinde Çaykur'un en çok tercih edilen çayının fiyatı yeni bir zamla birlikte 147 TL'den 155 TL'ye yükseldi. Bu fiyat artışının neden kaynaklandığı konusunda tam bir netlik olmasa da şu ana kadar yapılan zamlarla birlikte çay fiyatlarında %110'nin üzerinde bir artış yaşanmış durumda.

Kuruçayın 200 TL’ye çıkması tahmin ediliyor

Türkiye’de ay sanayicileri, kuruçay fiyatlarında artış eğiliminin devam ettiğini belirtiyor. Önceki dönemlere kıyasla %120'yi aşan zam oranlarıyla, mevcut fiyatın hala yetersiz olduğunu vurgulayarak birim fiyatın 200 TL'ye kadar çıkması gerektiğini ifade ediyorlar.