BRICS Nedir? Türkiye'nin BRICS'e Üyeliği Var Mı?
Türkiye'nin olası üyeliği ile ilgili konuşulması ile ilgili çıkan haberlerin ardından BRICS hakkında detaylar merak konusu oldu. Sizlerde BRICS açılımı ve kapsamı merakla ediyorsanız işte sizlerle BRICS nedir? BRICS'e üye ülkeler hangileri? BRICS açılımı Nedir? Soruların yanıtları…
BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın
İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır. BRICS kelime
anlamı ise, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın
ekonomilerini kastetmek için kullanılmaktadır. Bu konu hakkında
daha kapsamlı bilgileri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
BRICS Nedir?
Güney Afrika katılımıyla kurulan BRICS, 2011 yılında Güney
Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılana kadar orijinal dört üye
BRIC olarak adlandırılmıştır. “BRIC” 2001 yılında o zamanki Goldman
Sachs Yatırım Bankası başkanı Jim O’Neill tarafından, Building
Better Global Economic BRICS isimli yayınında ortaya
atılmıştır.
RICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti), Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılmaktadır. Orijinal dört üyenin yani Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin dışişleri bakanlarının Eylül 2006’da New York’ta buluşmalarının ardından, tam kapsamlı bir diplomatik buluşma ise 16 Haziran 2009’da Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde gerçekleşmiştir.
BRICS'in Türkiye İçin Önemi Nedir?
Türkiye, BRICS ülkelerinin büyüme potansiyeli ve küresel etkisi nedeniyle bu bloğa üye olmak isteyen ülkelerden biridir. Türkiye'nin BRICS'e üye olması durumunda;
Türkiye, BRICS ülkeleriyle ekonomik ilişkilerini güçlendirerek yeni pazarlara ulaşma imkânı bulabilir, küresel siyasette daha etkin bir rol oynayabilir, enerji kaynaklarına sahip BRICS ülkeleriyle enerji işbirliği yapabilir.
Liderliğini Rusya ve Çin’in yaptığı BRICS’e Türkiye’nin olası katılımı uluslararası siyaset ve medya çevrelerinde gündemden düşmeyen bir konu olmaya devam ederken, Türkiye’den bu konuda verilen mesajlar ise katılım konusunda arayış ve müzakerelerin sürdüğünü, açıklanacak kesin bir karar olmadığını gösteriyor.