Haber

Beşibiryerde (5'i Bir Yerde) Hangi Altınlardan Oluşur? Beşibiryerde Nedir?

Farklı çeşitlerde tasarlanabilen beşibiryerdelerin (5'i bir yerde) yapısal özellikleri ve emel özelliklerini merak ediyorsanız eğer bu yazımızda beşibiryerdenin farklı çeşitlerini ve hangi altından oluştuğu bilgileri bulabilirsiniz…

Beşli, beşibirarada gibi isimlerle bilenen ziynet altın çeşitleri arasında olan beşibiryerde ziynet altınları arasında en değerli olan. “Peki Beşibiryerde nedir? Beşibiryerde hangi altınlardan oluşur?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz…

Beşibiryerde (Beşli, Beşibirarada) Nedir?

Bilindiği üzere altın çeşitleri türüne göre gram, çeyrek, yarım, tam olarak satışa sunulduğu gibi işlenerek takı çeşitleri bulunmaktadır. Bu altın grupları arasında ise yatırım için farklı süs amaçlı farklı, hediyelik olarak farklı altın türü seçilmektedir.  

Reşat altının ise çeyrek, yarım, tam, iki buçukluk ve beşlik gibi çeşitleri bulunmaktadır. Beşibiryerde (Beşli, Beşibirarada) olarak da adlandırılan altın ziynet altınları arasında en değerli olan diyebiliriz. “Peki, Beşibiryerde (Beşli, Beşibirarada) Nedir?” diyorsanız eğer bu soruya kısaca şu şekilde yanıt verebiliriz.  

Beşibirarada, “kuyumcularda bulunan altın sikke veya ziynet altını olarak adlandırılan çeşitlerinin üretilmektedir.

Ata Beşibirlik Nedir?

Ata beşibirlik olarak da bilinen söz konusu ziynetin üretim sürecinde Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet altını çeşitlerinin basılmasında yetkili olan tek yasal kurumdur. Beşibirlik altının üretim sürecinde 234 sayılı KHK’nin 2/b maddesinde belirtilen maddeler baz alınır ve bu altın çeşidi basılırken, dikkate alınan boyut, ağırlık ve ayar gibi nitelikler bulunmaktadır. Bu karar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1738 sayılı kararı kapsamında belirlemiştir. Beşibiryerdenin üretiminde temel nitelikler baz alınarak üretilir. Bu nitelikleri ise şunlar;

Bu altın çeşidinin ön yüzünün orta kısmında kûfi tarzda “Türkiye Cumhuriyeti” yazısı bulunmaktadır. Ayrıca, ön yüzünde yer alan yazıda ziynetin basıldığı tarihin bilgisi ve arka yüzünde ise ortada Atatürk’ün profil rölyefi bulunmaktadır.

Tüm bunlar dışında, ziynetin her iki yüzünün kenarlarında toplamda 32 adet yıldız ve çiçek motifi bulunmaktadır.  Söz konusu altının toplam ağırlığı 35,080 gram, 22 ayar (916,6) milyem’dir.

Beşibiryerde Hangi Altınlardan Oluşur?

Ata beşibirliğin tek altınından oluşacak şekilde kulplu ya da kulpsuz olarak üretilen temel çeşidi mevcuttur. Kolye halinde tasarlanan beşibiryerdeler ise genellikle 5 adet Cumhuriyet altını bulunmaktadır. Ayrıca günümüzde çeyrek ve yarım seçenekleri bulunan beşibiryerde çeşitleri de üretilir.

Bu ziynetin hangi altınlardan oluştuğu değişkenlik gösterebilirken, üretim sürecinde ise temelde Ata beşibirliğin toplam ağırlığının karşılanması baz alınır. Buna ek olarak ziynetin tek veya birden fazla altından oluşan çeşitlerinde her bir parçanın 22 ayar olması gerekmektedir.