Haber

Bazı mükelleflerin Enflasyon Düzeltmesinden Muaf Tutulacağı Açıklandı! İşte şartlar...

1,5 milyon mükellef enflasyon düzeltmesinden muaf tutulacağının açıklanmasının ardından, “Enflasyon muhasebesi nedir? Söz konusu düzenlemeden kimler yararlanacak?” Sorularının sorusu merak konusu oldu. İşte sizlerle tüm soruların yanıtları ve daha fazlası...

2024 yılı ikinci çeyreğine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme dönemine kısa süre kala, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan iş dünyasına yönelik önemli bir kararını açıklayarak, gündem konusu oldu. Söz konusu karar doğrultusunda, brüt satışları 2023 sonu itibarıyla 50 milyon liranın altında olan küçük işletmeler, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesi kapsamından çıkarıldı.

Enflasyon Düzeltmesi Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan iş dünyasına yönelik karını yayınlayarak,1,5 milyon mükellef enflasyon düzeltmesinden muaf tutulacağının açıklanmasının ardından, “Enflasyon muhasebesi nedir? Sorusu merak konusu olurken, Enflasyon muhasebesi nedir sorusuna kısaca şu şekilde açıklayabiliriz.

Enflasyon muhasebesi, paranın satın alma gücündeki değişimlerin mali tablolar üzerindeki etkilerini düzeltmek amacıyla uygulanmaktadır. Bu durum, muhasebe pratiği, mali tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetlerin, tablonun ait olduğu tarihteki değerine getirilmesiyle gerçekleştirmektedir. Bu şekilde de işletmelerin mali tabloları, enflasyonun etkilerinden arındırılarak gerçek ekonomik durumu yansıtır hale gelecektir.

Enflasyon Düzeltmesinden Kimler Muaf Tutulacak?

Büyük ve orta ölçekli işletmeler, halka açık şirketler, ihracat ve ithalat yapan firmaları kapsayarak, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan ve bilanço esasına göre defter tutan tüm işletmeler, enflasyon muhasebesi uygulamasına dahil olacak. Enflasyon düzeltmesinden,  sonra bu yıl getirilen düzenlemeyle brüt satışları 50 milyon liranın altında kalan küçük işletmeler, geçici olarak bu uygulamadan muaf olacak.

Yapılan açıklamalara göre, yeni düzenlemenin, 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde uygulamaya alınacağı bilgisine ulaşılırken, bu döneme ilişkin beyannameler 13 Eylül’e kadar verilecek.

Ayrıca, enflasyon muhasebesi uygulamasından muaf olan işletmeler, bu dönemde beyanname verirken enflasyon düzeltmesi yapmayacaklar.

Düzenlemenin dışında kalan bankalar, finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketleri, enflasyon muhasebesi uygulamasından 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, söz konusu sektörlerdeki firmalar, belirlenen tarihten itibaren enflasyon düzeltmesini yaparak mali tablolarını düzenlemek zorunda olacak.