Haber

Bahşişler KDV’ye Tabi Tutulduğu İçin Sektör Kolaylık İstenildi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı sektörden gelen talep doğrultusunda, bahşiş gelirleriyle motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişikliği de vergi paketi hazırlıklarına dahil etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı söz konusu vergilendirme usulü kapsamına girecek sektörleri açıkladı.

Maliye Bakanlığı, kapsama girecek sektörleri açıklayarak, asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar çalışanlara dağıtılan paralar, normal ücret geliri ile ilişkilendirilmeyeceğini ve tarife yerine sadece yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olacağını açıkladı...

Maliye Bakanlığı Bahşişler KDV’ye Tabi Tutulduğunu açıkladı!

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, yeme içme hizmeti veren işletmelerde toplanan bahşişlerin, işverence çalışanlara dağıtılması ve bu ödemeler işverenden alınan ücretin bir parçası olarak değerlendirilirken, ücret matrahına eklenerek gelir vergisi tarifesine göre tevkif suretiyle vergilendirilmektedir.

İşletmeler, banka kartı, kredi kartı ve diğer ödeme sistemlerinin yaygınlaşması ile birlikte müşteriler yeme içme bedeline ek olarak bahşiş ödemelerini de kartla yapmaya başlanırken, söz konusu durumun ayrı gösterilemediği için bahşiş olarak yapılan ödeme, yeme içme hizmetinin matrahına dahil bir unsur olarak kabul edilmekte. Söz konusu ödeme KDV’ye tabi tutulmakta.

Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan duyuruya göre, hazırlanan taslak çalışma doğrultusunda, bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10’unu aşmaması koşuluyla ödeme belgelerinde bu bedelden ayrı gösterileceği bilgisi yer alırken, ücret niteliği taşıyan söz konusu gelirler banka hesabında toplanacak ve tamamı çalışanlara dağıtılacak. Bu durumda da, Asgari ücretin aylık brüt tutarı doğrultusunda, çalışanlara dağıtılan paralar, normal ücret geliri ile ilişkilendirilmeyecek. Tarife yerine ise sadece yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olunacak.

Bu durumda da, bahşiş ödemelerinin hizmet bedelinden ayrı olarak gösterilmesi koşuluyla ücret niteliğinde olan bu ödemeler doğrultusunda işveren tarafından hizmet bedeline dahil edilmeyecek ve KDV’ye tabi tutulmayacak.

Düzenleme Hangi Sektörleri kapsıyor?

Söz konusu düzenleme doğrultusunda, yeme içme sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, yemeği paket servis ve diğer şekillerde sunanlar da dahil olmak üzere müşteriye servis hizmeti sunan işletmeleri kapsayacağı bilgisi verildi. Ayrıca, otel ve benzeri konaklama işletmelerinin yeme içme hizmeti sunan birimleri de bu hizmetleri için ayrıca fatura ve fatura benzeri belge düzenlemeleri kaydıyla kapsam dahil olacağı açıklandı.

Motokuryelerine defter tutma zorunluluğu olmayacağı bildirildi.