Haber

Alkol Takip Sistemi; EATS’ın tüm Unsurlarıyla Devreye Girdi!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahte alkol kaynaklı can kayıplarının önüne geçmek adına oluşturdukları Elektronik Alkol Takip Sistemi’nin (EATS) tüm unsurlarıyla devrede olduğunu, bu alanda faaliyet gösteren tesislerinin anlık takip sağlanabilecek sisteme geçildiğini açıkladı.

Alkol takip sistemi tüm unsurları ile devreye alan yeni sistem ile birlikte, bu alanda faaliyet gösteren tesislerin ham madde giriş ve aynı zamanda da nihai ürün çıkış hatlarına gelişmiş akış ölçer cihazlarla anlık takip sağlanabilecek.

Resmi Gazete’de Yayınlandı!

Resmi Gazete yayınlanan tebliğe göre, “Etil Alkol, Metanol ve Suma Üretim Miktarı ile Etil Alkol ve Metanol Depolarındaki Stok Hareketlerinin Tespiti, Ürünlerin Ticaretine İlişkin Yöntemin Belirlenmesi, Verilerin Toplanmasına ve Ürünlerin Nakline İlişkin Usul ve Esaslar İle İlgili Tebliğ’i” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yumaklı, Açıklama Yaptı!

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı yaptığı yazılı açıklamada, düzenleme ile birlikte EATS’ın tüm unsurlarıyla devreye girdiğini aktararak konuyla ilgili şu bilgileri aktardı;

Yumaklı, sistemle ile birlikte sahte ve yasa dışı alkollü içki üretiminden kaynaklanan can kayıplarının önüne geçmeyi amaçladıklarına dikkat çekerek, söz konusu sistemin yasa dışı alkollü içki üretimiyle mücadelede önemli bir adım olacağın dile getirdi. Sistemin, etil alkol üretim ve ithalat miktarının elektronik ortamda tespitine, ürünün yurt içindeki fiziki sevkiyatı ile piyasa arz zinciri arasındaki hareketinin elektronik ortamda adım adım izlenmesine ve aynı zamanda da kayıt altına alınmasına imkan sağlayacağı bilgisi verilirken, yazılımı ve veri transfer ekipmanının tamamen Bakanlığın öz kaynaklarıyla geliştirildiği açıklandı.

Yumaklı, söz konusu sistem sayesinde yasal ticareti istisnasız kayıt altına almayı ve yasa dışı ticareti tamamen görünür hale getirerek mücadeleyi kolaylaştırmayı hedeflediklerini dile getirerek, sistemin hazırlık çalışmaları kapsamında, ülkede bu alanda faaliyet gösteren tesislerin ham madde giriş ve nihai ürün çıkış hatlarına gelişmiş akış ölçer cihazlar yerleştirildiğini açıkladı.

Sistemin en önemli ayaklarından birisi olarak, e-Devlet üzerinden ATİP adıyla yeni bir hizmet başlatılarak, tüm etil alkol ticareti aralıksız izlenerek kayıt dışı ticaretle mücadelede önemli bir avantaj sağlanması planlanıyor. Bu durumda da ülke içinde nakledilen etil alkolün, yükleme noktasından son varış noktasına kadar takip edilebilerek, sahte alkol kaynaklı can kayıplarının önüne geçilmiş olacak.