Haber

2025 Yılına Aylar Kala Asgari Ücret Zammı ile İlgili 2 Oran Konuşulmaya Başlandı! İşte O Oranlar…

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu toplanacağı tarih merakla ve heyecanla beklenirken, 2025 yılına aylar kala asgari ücret zammı ile ilgili 2 oran konuşulmaya başladı. İşte aralık ayında toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda konuşulması beklenen rakamlar…

Orta Vadeli Program'ın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 33'ten yüzde 41,5'e revize edilmesinin ardından bu oranlar üzerinde değerlendirmede bulunan uzmanlar bu düzenleme sonrası ocak ayı zammının da daha yüksek olacağı söylüyor. Beklentiler enflasyon oranına göre bir artışın olacağı yönünde olurken en çok konuşulan artış senaryosu ile ilgili bilgileri haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Masada Konuşulan Rakamlar Asgari Ücreti Belirleyecek!

Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu TÜRK-İŞ ve TİSK'in bir araya gelmesi ile toplantı başlayacak. Toplantıda, her iki taraf zam beklentisini sunarak, nihai karar elde edilecek.  Ancak bu süre öncesinde Orta Vadeli Program'ın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 33'ten yüzde 41,5'e revize edilmesinin ardından bu oranlar üzerinde değerlendirmede bulunan uzmanlar bu düzenleme sonrası ocak ayı zammının da daha yüksek olacağı söyleyerek tahminlerde bulundular.

Ocak 2025 Asgari Ücret Artışı Ne Kadar Olacak?

Asgari ücretle ilgili gelen tahminler genel olarak yüzde 30'luk bir artışın olabileceği yönünde olurken, Ocak ayında 6 aylık enflasyon farkı ile memur ve emeklinin yüzde 20 civarı zam alabileceği göz önüne bulundurulduğunda ise enflasyon farkının üzerine eklenmesi beklenen muhtemel refah payı ile asgari ücret zammının yüzde 30 seviyesinde olacağı son veriler ışığında daha ağır basıyor. Bu oranın gelmesi durumunda 17 bin 2 TL'lik asgari ücretin 2025 yılında 22 bin TL'yi geçme ihtimali bulunuyor

Bir diğer senaryo ise OVP kapsamında 2024 yıl sonu enflasyon tahmini olan yüzde 41.5 oranı ile yapılan hesaplama bu hesaplamaya göre, yeni asgari ücretin 24 bin TL'yi geçeceği yönünde gelen tahminler ise bir hayli fazla.

Merkez Bankası Katılımcı Anketi'ne göre yeni yılda asgari ücrete yapılması beklenen zam oranı ise yüzde 43 olacağı yönünde.