Haber

2024 eylül ayı ‘evde bakım maaşı’ ne zaman yatacak? Maaş sorgulama nasıl yapılabilir?

Eylül ayı evde bakım maaşı ödemeleri ne zaman yatacak? Ödemelerin yatıp yatmadığı nasıl sorgulanabilir? Evde bakım maaşı şartlar neler? Başvuru işlemleri nereye ve nasıl yapılabilir? Gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Her ay ihtiyaç sahibi vatandaşlara sunulan destek ödemelerinin ne zaman hesaplara aktaracağı merak konusu olurken, bakanlık tarafından yayınlanan duyuru ile bu sorunun yanıtı netlik kazanmış oldu. İşte eylül ayı evde bakım maaş ödeme takvimi ve tüm bilgiler...

Evde bakım maaşı ne zaman hesaplara aktarılacak?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay ihtiyaç sahibi ailelere birbirinden farklı destek ödemeleri yapılmaya devam ederken, bakanlık tarafından her ay ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılan evde bakım maaşlarının Eylül ayı ödemlerinin ne zaman hesaplara aktarılacağı hak sahibi vatandaşlar tarafından merak konusu olurken, Aile ve Sosyal Hizmetle Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yapılan açıklamayla birlikte, evde bakım maaşı ödemeleriyle ilgili bilgiler netlik kazandı.

Göktaş yapmış olduğu açıklamasında, “eylül ayında toplam 4,9 milyar lira Evde Bakım Yardımı’nı vatandaşlarımızın hesaplarına aktardık.” Diyerek destek ödemelerinin hesaplara aktarıldığını duyurdu.

Evde bakım maaşının yatıp yatmadığını e-Devlet’in “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” sayfasından evde bakım maaşları il il sorgulayabilirsiniz.

Evde bakım başvuru şartları neler?

Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç kişiye bakmakla sorumlu olan kişiler için hazırlanan destek ödemesi programıdır. Söz konusu ödemenin alınabilmesi için ise, bakıma muhtaç kişinin gerçekten bakıma muhtaç olduğunu belgelemesi ve gelirinin asgari ücretin 3/2’sinden az olması gerekmektedir.

Ayrıca, bakıma muhtaç olan kişinin Sağlık Kurulu Raporu ile ağır engelli (%90 ve üzeri engellilik oranı) olarak belgelenmesi gerekmektedir.

Bakıma muhtaç olan kişinin bakımını üstlenecek, aile üyesinin sosyal güvencesinin olmaması gerekmektedir. Bakıma muhtaç kişinin sosyal güvencenin olmamalıdır ve emeklilik maaşı almaması gerekmektedir.

Gerekli şartları yerine taşıyan kişiler, Evde bakım maaşı başvurularını, T.C. Kimlik belgesi, Engelli raporu, Bakmakla yükümlü bireylerin gelir beyanı, Engellinin vasisi varsa vasi raporu, Nüfus cüzdanın sureti, Aile nüfus kaydı, İkametgâh gibi belgelerle birlikte, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe müdürlüklerine ya da sosyal hizmet merkezleri aracılığıyla gerçekleştirebilirler.